Fahéjas marcipános francia briós Nagyi titkával


Nagyi titka piknik, harmadik állomás. Igazi uzsonna sütemény a francia briós, főleg finomságos töltelékkel a bogyó alatt. :) Azt hiszem nem tagadhatom a marcipánfüggőségemet, amit sikeresen átragasztottam gyerekeimre is. A világ legjobb találmánya a gasztronómia területén, ódákat tudok zengeni róla. Fahéjjal meg maga a csoda. 

Mivel nincs olyan igazi kis kosárkaformám, ami kellene, egy tiszta kisolló segítségül hívásával kozmetikáztam a tésztát olyanná, mintha... De ne szaladjunk előre. Máris sorolom a hozzávalókat.

Ami kell:
A már blogon lévő bevált kalács tésztát redukáltam fél kiló lisztre, azaz:

500 g Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
50 g vaj (olvasztva, de nem forrón)
50 g cukor
egy pici tojás (vagy egy nagy fele, kb. 35 g feltörve. Nyugi, úgyis kenni kell, nem megy veszendőbe.)
30 g friss élesztő
1/2 teáskanál só
200 ml langyos tej
1/2 citrom lereszelt héja

180 g marcipán
1/2 teáskanál fahéj
1 egész tojás a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe lyukat fúrunk a kezünkkel, ebbe jön a cukor, az élesztő, a tojás, a vaj, citromhéj, só és a tej fele. Laza kézzel, nyitott ujjakkal összeállítjuk a tésztát, miközben a többi tejet adagoljuk hozzá. Nem túl lágy, fogható, de nem is túl kemény tésztát kell kapnunk, amit kiveszünk az enyhén lisztezett pultra, és váltott kézzel átdagasztjuk. Nem tépjük, nem csűrjük-csavarjuk, csak belenyomott tenyérdomborulattal előre és visszagörgetjük magunk előtt jobbra és balra. A tészta átdolgozódik, simává, selymessé válik. Ne szaggassuk, ne tépjük, csak finoman, de határozottan. Ez kb. 5 perc.

Most tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Közben a sütőt melegítsük 200 fokra.

A pihentetett tésztát vegyük 12 egyforma nagyságú darabra. Mindegyikről tépjünk le egy kis golyócskányi anyagot. A nagyobb darabokat gömbölyítsük kis labdákká a tenyereink között, és egy muffinsütő tepsi kiolajozott mélyedésébe igazgassuk. Most megint hagyjuk picit magára találni, picit pihenni, hogy ellazuljon, relaxáljon a stressz miatt. :) 

Mindegyik gömb közepébe fúrjunk lyukat az ujjunkkal, amit amennyire lehet, szélesítsünk ki, de ne szakítsuk át az alját. Mindegyik lyukba kerüljön egy kb. másfél dekás fahéjjal átgyúrt marcipángolyó. A kis tésztadarabkákat, amit előzőleg letépkedtünk, gömbölyítsük pici golyóvá, és tojással ragasszuk a lyukak tetejére. 

Kenjük át a sütiket tojással, és egy kisolló segítségével vágjuk cakkosra a nagyobbik tésztagömb széleit. Most jön a kelesztés. Csukjuk be az ablakot, ne legyen huzat, az előmelegített sütő ad meleget, hagyjuk a közelében. Mikor már majdnem akkorák, mint készen kell lenniük (kb. 3/4 nagyságúak a készhez képest), dugjuk a sütőbe, és süssük aranybarnára. Kész. :)


A 12 darab olyan gyorsan fogyott, hogy 4 darabot elcsomagoltam másnapra, hogy a gyerekek vihessenek suliba is. De így sem volt biztonságban, Bendegúz kikönyörögte, hogy az egyiket befalhassa vacsi után. Naaa, anyuciiii, légysziiii! :D

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

 Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!





Megjegyzések

  1. Szóval nem maradt belőle... szép. Pedig nagyon bejön ez a "konty alá való" marcipán :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hála a jó égnek nem panaszkodhatok, szinte minden, amit eléjük teszek, ugyanilyen gyorsan elfogy. :)) Pedig milyen jó lett volna azt írni, hogy bezzeg a spenót fogyna ennyire, de nem tehetem, mert imádják azt is. :D

      Törlés

Megjegyzés küldése