Kókuszgolyó, avagy puncsgolyó

Kókuszgolyó
Be Sweet... a háziasszonya a mostani SAD fordulónak, szám szerint a 23. megmérettetés ez, melynek a kókusz a témája. Kókusz-pókusz. :))

A lehető legegyszerűbb, leggyorsabb, és legközkedveltebb alap jutott eszünkbe, a kókuszgolyó. Pillanatok alatt kész, és szerintem mindenki evett már, sőt készített már egyedül gyerekkorában, ha valami gyors édességre vágyott. :)

Nálunk a puhább verzió a kedvenc, ahol nem keksz, hanem piskóta az alap. Lágyabb, finomabb, krémesebb, omlósabb az állaga, de nem az a szájpadlása tapadós, azt nem szeretjük mi sem. Így csináld:

piskótához

3 tojás sárgája és fehérje
150 g cukor
150 g liszt
90 ml tej
90 ml olaj
késhegynyi szódabikarbóna

A tojások fehérjét a cukor felével verd masszív habbá, ugyanazzal a géppel (nem kell elmosni a lapátot, csak simán leállítva átemelni a másik tálba) keverd fehéredésig a sárgáját a másik fele adag cukorral. Jöhet a sárgájához az olaj és a tej, majd a liszt és a sütőpor, végül óvatosan forgasd össze a fehérjével. Sütőpapíros tepsiben süsd tűpróbáig. Most mindegy, mekkorában, úgyis összetörjük.



a többi hozzávaló

100 g étcsokoládé
100 g vaj
60 g porcukor
40 g holland kakaó
60 g kókuszreszelék
2 evőkanál fanyar lekvár, vagy fél citrom leve
1 evőkanál erős rum

kb. 100 g  kókuszreszelék a hempergetéshez

A piskótát morzsoljuk egy nagy tálba, szórjuk hozzá a többi száraz hozzávalót, egy kisebben addig olvasszuk meg a csokit és a vajat. A morzsalékot keverjük össze, majd öntsük hozzá a vajas csokit, a lekvárt, vagy citromlevet és a rumot. Lágynak, épp összeállónak kell lennie. Azért ne folyjon, de ne is legyen beton, hiszen a hűtőben visszakeményedik a csoki és a vaj. Ha túl kemény, lefőtt kávéval, vagy még lekvárral lágyíthatjuk, ha túl lágy lenne, akkor jöhet a kekszdara, vagy még kókusz. Igen rugalmas recept, nem? :)

Egy kevés hűtés után vajas kézzel golyókat formálunk, kókuszba hempergetjük, és már kezdődhet is a lakoma. :)


Tudom, hogy kekszből gyorsabb, de egyszer próbáljátok ki piskótával, megéri az élmény. Lehet ám ez formatorta készítése közben leeső piskótadarab is, sőt, ha besokalltok piskótából, fagyasztható is zacskóba tekerve, és ott gyűjtögetve össze az adagot. Variálható is kedvetekre, kerülhet bele dió, mogyoró, barack helyett szamóca vagy ribizlilekvár, mazsola, vagy más aszalvány, vagy akár minden golyóbis közepébe egy-egy meggyszem, így lesz minden portán más és más ez a megunhatatlan desszert. :)

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Szép golyóbisokat görgettél! :)

    VálaszTörlés
  2. Ebben a verzióban még nem ismertem, de biztos vagyok benne, hogy Imádnám :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése