Amerikai fahéjas csiga, vagyis Cinnaroll / Cinnaroll, cinnamon roll cake


Úgy döntöttem, hogy miután olyan sokszor elkészítettem már a finom omlós sütit, a Cinnamon roll cake-et, ideje nekiállni az eredeti verziónak. A süti, amire hivatkozok, ennek a csigának a "butított", gyorsított változata. Most, hogy már mindkettőt ismerem, állítom, hogy a gyors verzió ízben tökéletesen hozza az élményt, állagban viszont ez jobb, mégiscsak foszlós kalácstészta. :)

Nem, nem másoltam sehonnan a receptet. A tészta a saját, mindig használt kalácstésztám, a krém pedig a sütemény krémje, eredetileg is ezt használják.

A látszat ellenére ez nem sima fahéjas csiga, sokkal több annál. Igazán foszlós, puha, szaftos, és őrjítően fahéjas. Mindjárt kiderül, miért.

Tészta

600 g liszt
60 g lágy vaj
60 g cukor
25 g élesztő
300 ml langyos tej
1/4 teáskanál só

Krém

200 g lágy vaj
200 g porcukor
1 púpos evőkanál liszt
1 evőkanál fahéj

A lisztet tálba mérjük, közepére mélyedést alakítunk, ide jön a lágy vaj, a cukor, a só és az élesztő. Nem futtatjuk. Ráöntjük a tej egy részét, és nyitott ujjú kezünkkel összedolgozzuk a hozzávalókat, közben öntögetve a tejet hozzá. Mindet felveszi. Alaposan kidagasztjuk, azaz mikor összeállt, kivesszük a tálból a deszkára (pultra), és jobb kézzel balra előre hengerítjük és vissza, majd átvéve bal kézre, jobb előre gördítjük és vissza. Nem csak hengerítjük, hanem kissé rá is nyomjuk, hogy a tészta belseje is tekeredjen, de ne túl erősen, ne szaggassuk fel a tésztát. Ezt mindaddig ismételjük, még szép sima, egyáltalán nem ragadós, selymes tapintatú tésztát kapunk. Most letakarva pihentetjük bő negyed órát.

Közben elkészítjük a krémet. A vajat nem olvasztjuk fel, csak picit megmelegítjük, hogy lágyan kenhető legyen, belekeverjük a porcukrot, a lisztet és a fahéjat. 

Magas falú tepsit (22*32 cm-es az enyém) kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a széleken felül érjen, amit visszahajtunk. Ez fontos, mert sütés közben a vajas krém valamennyire felolvad, alul kifolyik, de a sütőpapír felfogja, nem ég alá, hanem mikor kivesszük a kész tésztát, akkor az visszaszívja magába a mennyei finomságot, így a csiga igazán szaftos és puha lesz.


Szóval. A tésztánk pihent, a krém kész. Most vékonyan alálisztezett felületen óriásira nyújtjuk, amekkorára csak tudjuk, 2-3 mm vastagra. Én 70*50 centisre tudtam. A krémet szépen elkenjük rajta, a tészta teljes felületén, kivéve egy centis részt az alsó szélén, erre fogjuk ráhajtani. Most felülről lefelé szépen tekerjük fel, lehetőleg ne túl lazán, de azért óvatosan. 4-5 centis darabokra vágva a kígyót, vágjuk 15 egyforma darabra, és ültessük a tepsibe (3*5 db). Letakarva meleg helyen kelesszük egy órát, míg szépen összekelnek.

200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a hőfokot azonnal visszavéve 160°C-ra, kb. 25-30 percig sütjük. Szép aranybarna tetőt kap. Kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Az amcsik szeretik cukormázzal eláztatni, nekem az már túl sok, de azért jól illik hozzá egy kevéske, így kb. 100 g porcukrot kikevertem pici tejjel, ezt csorgattam rá. Langyosan a legfinomabb. :)


Vigyázat, hamar fogy! :D



Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)


Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!







Megjegyzések

  1. Miért kínzol??? Most még ráadásul H is megnézte min nyáladzok és közölte, hogy el kell készítenem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haboska, nem fogod megbánni. Herci pedig teletömheti a pocakját. :D Tényleg macerás egy kicsit, mint bármelyik kelt tészta, de nagyon megéri legalább egyszer megkóstolni. :)

      Törlés
  2. Brutál jók a képek, az ember lánya azonnal rohanna a konyhába csigázni.... :-))

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki, olyan régen csináltam már kelt tésztát, ő lesz a következő, amit megsütök! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak bólogatni tudok a döntésedhez! :) Fiiincsi! :D

      Törlés

Megjegyzés küldése