Kókuszkocka, az eredeti


Az eredeti, mert igen sok helyen olvasom, hogy sima alap piskótával készül. Márpedig az nem olyan, mint az igazi. Sem állagban, sem ízben. Ez a recept is nagymamámtól van, valami hihetetlen finom, érdemes mindenképpen kipróbálnia annak, aki így még nem kóstolta! Létezett gyerekkoromban egy sarki kis cuki, ahol öklömnyi puncsgolyókat, téglányi kókuszkockákat, emeletmagas krémeseket adtak apróért, és ez pontosan ugyanolyan. Ha mamainak nem volt kedve sütni, hát kikönyörögtem magamnak egy téglát. :))

A tésztához

1 egész tojás
50 g vaj
200 g kristálycukor
280 g liszt
1 sütőpor
2 evőkanál méz
150 ml tej
1 evőkanál kakaó 
kortynyi rum

A lágy vajat kikavarjuk a cukorral, mézzel és tojással, hozzáadjuk a tejet, kakaót, lisztet., sütőport, és nem agyonkeverve összeállítjuk. Vajazott, lisztezett - vagy sütőpapírral bélelt - tepsiben (20*30 cm) 180°C-on kisütjük. Deszkára borítva kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Alaposan el kell kenni a tésztát, kissé homorúra, mert képes púposodni, úgy igen nehéz szép kockákat vágni.

Öntet

200 g vaj
200 g cukor
2 evőkanál kakaó
5 evőkanál tej
rum

200 g kókuszreszelék

A vajat megolvasztjuk, és elkeverjük a többi hozzávalóval. A kockákat egyesével belemártjuk, majd kókuszba hempergetjük. A szósz mennyisége kevés lehet, ha nagyon apró, és sok, ha nagyon nagy kockákra vágjuk a süteményt, nekem harmadjára sikerült eltalálnom, kb. a 7*7 centiméteres nagyságot szereti.


A múltkor hirtelen vezérelve jött az ihlet, hogy újra süssek. Másnap aztán még egy dupla adaggal. Na, abból már maradt annyi, hogy normálisan kihűlhessen. Most egy időre elteltünk vele. :D

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Ki fogom ezt a verziót is prbálni, a párom rajong a kókuszkockáért, de én mindig hagyományos piskótából készítettem eddig :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszd az igazit - választ a nagyit ;) Sajnos amióta a miénk nincs köztünk, magunknak kell csinálni, pedig a sütik hempergetése is remek ki program volt. És hát a régi receptekhez nincs fogható, hiába kísérleteznek ma extrákkal :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése