Király krémes, avagy csokis-karamellás marlenka


Amióta csak elkészült a Marlenka, azóta szerettem volna kipróbálni a kakaós változatát. Király krémes néven is összefutottam már vele, és igazuk van, krém az van benne, és tényleg király ez a sütemény! :D Ha hagyjuk rendesen pihenni, azaz nem kaszaboljuk fel pár órán belül, akkor a tészta szépen felpuhul, összeérnek az ízek, olvad a szájban, mégsem tömény. Hmm...

Igaz, hosszas, macerás meló, de valamit valamiért, nem? Lássuk.

Tészta

550 g liszt
2 púpos evőkanál holland kakaó (vagy 4 evőkanál sima)
100 g vaj (vaj! nem margarin!)
2 evőkanál méz
2 nagy tojás
250 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet
(tejföl, ha kell)

Krém
1 adag dulce de leche (tejkaramell krém, azaz házi sűrített tejes karamell)
200 g vaj (szintén nem margarin)

1 tasak vaníliás pudingpor (40 g)
2,5 dl tej

konyak

A karamellkrémmel kezdjük, az szépen elfődigél, amíg a lapokat sütjük. A tésztához először lábosban összemelegítjük a cukrot, szódabikarbónát, mézet és vajat, és halvány barnulásig főzzük. Tűzről levéve kevergetve addig hűtjük, hogy a tojásokat és az ecetet hozzákeverhessük. Jöhet a kakaó és a liszt. Ha nagyon kemény, eldolgozhatatlan lenne (ez függ a liszttől), akkor kevés tejföllel segíthetünk. Szép sima, nyújtható tésztát kapunk, amit 6 cipóba osztunk. Letakarva tálba tesszük. 



Egy gáztepsi hátát vékonyan zsírozva, lisztezve készítjük elő a munkára. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Aztán egyesével a lapokat 2 mm-esre nyújtva megsütjük őket. Nagyon kell figyelni, a kakaós tésztán sima szemrevételezéssel nem látható, ha épp túlsül! Szóval 3-4 perces sülés után érdemes kézrátétellel ellenőrizni, hogyan is állunk. Hamar pirul. Most lecsúsztatjuk egy tálcára, és a nyújtóval máris ráfektetjük a tepsire a következő lapot, amit addig kinyújtottunk. 

Amikor ezzel kész vagyunk, és a karamell is megvan, felfőzünk egy vaníliapudingot 2,5 dl tejjel. Tudom, tudom, az eredetiben nincs benne, csak a karamell meg vaj, de az úgy kevésbé kiadós, és sokkal töményebb. Így meg több a krém, és sokkal lágyabb, selymesebb a végeredmény. Szóval a langyos pudingot és a kihűlt karamellt összedolgozzuk a 200 g kihabosított vajjal. 

A lapokat egyesével konyakkal átkenjük, egy picit várunk, míg beszívja, majd krémmel rétegezzük. (Őszinte leszek, én előre 2-3 lapot le szoktam kenni, hogy gyorsítsam a dolgot. A frissen kent, nedves lapon csúszkál a krém, meg kell várni, hogy picit beigya.) Összesen 5 lapot töltünk be úgy, hogy a tetején krém legyen, de minden lapot kicsit lenyomunk, hogy a krém terüljön. Most az utolsó, előzőleg konyakozott lapot összetörjük, és a tetejére szórjuk. És kész! :D 

És nem, nem nyúlhatunk hozzá 2 napig. Letakarva hűtőben tartjuk. Ez van, türelem kell. Különben nem adja meg azt az élményt, amit elvárunk tőle. Cserébe viszont iszonyat finom! :)



Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!








Megjegyzések