Raffaello egyszerűbben


Kicsi lányomnak van háztartástan órája, amelynek keretében önállóan kellett előállni valami finomsággal. Ki is nézte a blogról a Raffaello szaloncukrot, de golyónak szánta, és szerette volna, ha ostyában van rendesen, ahogy kell. Tudom, hogy lehet kapni gömbökkel felszerelt ostyalapot, de eredménytelenül jártuk körbe a várost érte, az online rendelés pedig nem fért bele sem időben, sem máshogy.

Elkészítettük tehát sima ostyalappal. Oké, nem gömb, de ízélményre teljesen hozta, amit vártunk tőle. :) Mellesleg biztos, hogy van pár olyan háziasszony, aki nem jut gömbös ostyához, nekik nagy segítség lehet. 

Ami kell 45 darabhoz

20 dkg vaj (ez most tényleg nem más, csakis teavaj lehet!)
20 dkg zsíros tejpor
5 dkg kókuszreszelék finomabbra darálva
10 dkg porcukor
5 dkg fehér csoki reszelve
1 dl nem hideg víz
2 lap ostya (15 * 29 cm-es a sztenderd, ebből egy vékony csík le fog esni)
----------------------------------
egy maréknyi balnsírozott (*forrázott, barna héjától megfosztott) mandula
kókuszreszelék a forgatáshoz

Kicsit macerázunk most, na, nem többet, mintha a gömböket kéne kiszúrni, szóval no para. Az egyik lapot éles késsel, vonalzó segítségével 3 * 3 cm-es darabokra szeleteljük. Széltében 5 kis kockányi, hosszában 9 jön ki, egy vékony csík leesésével. Azaz 45 darab. Ezt tegyük félre. A másik lapot fektessük tálcára. Egy tálban keverjük össze a lágy, nem hideg vajat a többi hozzávalóval, és egy dl kézmeleg vízzel. A szaloncukinál 1/2 dl szerepel, mert ott gyúrható kell, de az egy kissé száraz ehhez, itt jó, ha tudjuk kenni. Egyenletesen rásimítjuk az egész ostyalapra. 


Az első kockát a krém tetejére, a jobb felső sarokba helyezve látjuk, hogy hova kell dugnunk a mandulát ahhoz, hogy a kocka közepére kerüljön. Én így, fenthagyva az első kockát, benyomtam az első mandulát az alatta lévő helyre, és egyből ostyakockával fedtem. Most az első alá is került, és így mentem le az aljáig, azaz az első oszlop kész volt. Most minden kocka mellé nyomtam egyet, azaz a második oszlop is kapott magokat, és tetőket. Szépen kiraktam az egész lapot, majd óvatosan lenyomogattam, hogy ne nyomjam ki a krémet, de a lapocskák a krémhez tapadjanak. 

A tálca 10 percre a fagyasztóba került, vagy aki jobban ráér, pár óra hűtőben is jó. Ha kifagyott rendesen, akkor éles késsel a kockák mentén átvágjuk teljesen a krémet és az alsó lapot, aztán kókuszreszelékbe hempergetjük. Kész is vagyunk. :) Itt látszik, milyen sok lett belőle.


Az ostya nem ázik fel, ropogós marad még másnap is. Valami kegyetlen finom, és sokkal gazdaságosabb is.  Fogalmam sincs miért, de nekem a húsvéthoz kötődik. Most is biztos, hogy elkészítjük együtt. :) Jut eszembe, nőnap is lesz hamarosan, a pasik meg úgyis szeretnek vonalzóval játszadozni, és főzni sem kell tudni hozzá, szóval kedves férfiak, hajrá, lepjétek meg a kedveseteket! (Mosogatni is ér utána! ;) )



Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!







Megjegyzések

  1. Nagyon találékonyak vagytok, de ezen én nem csodálkozom! :-))

    VálaszTörlés
  2. Így van, fő a találékonyság... Valószínűleg ezzel is úgy járnék, mint a gömbölyű változattal, hogy nem tudnám abbahagyni :P

    VálaszTörlés
  3. 1 dl kézmeleg víz . de akkor minek a 2 dl hideg víz ??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol látsz 2 dl hideg vizet? :) A receptleírásban is 1 dl nem hideg víz szerepel. Nem értelek.

      Törlés

Megjegyzés küldése