A szirupról

    Sokszor tapasztaltam, hogy a torta száraz, nyeldeklős, nagyapám szavaival élve fújtós. :)  Olvastam valahol, hogy ennek elkerülése érdekében betöltéskor minden tésztaréteget áthúznak gyenge sziruppal. Kipróbáltam, és sokkal élvezhetőbb, ízletesebb, zamatosabb torták sikeredtek. Ma már nem is tortáznék nélküle.
   
A csokis tortáknál külön csípem, hisz a szirupot megbolondíthatjuk kicsi rummal, és oltárian feldobja az ízhatást.

Jah, recept:

23 cm-es kerek tortához
120 ml víz 
3 evőkanál kristálycukor

    Ezt pici láboskában felforralom, amikor habzik, leveszem a tűzről, hagyom kihűlni. Ha alkohollal tuningolom, és gyerekek is esznek belőle, akkor még forrón adom hozzá (és jóval kevesebbet), így az alkohol nagy része elpárolog, az íz megmarad. Betöltéskor minden lapot áteresztek vele, ami a hűtőben álláskor remekül eloszlik a tortában.

   Volt rá példa, hogy rumos-csokit készítettem, Dina mindent beleadott, jó adag rumot a kihűlt szirupba, alaposan beereszt, hogy érezhető legyen, aztán pedig iszonyat lihegések tortafalás közben, palástolva a megrökönyödést. :D Hát jókedv kerekedett kisidő múltán, abban nem volt hiba! :D Szóval csak okosan! :)

Tiramisu tortánál a legtutibb, csak frissen főzött jó erős kávé kell, amit picit becukrozunk, ez amúgy is alap a tira tortáknál. :)

Megjegyzések