Zserbós-gombás :P

    Persze nem csak a gyerekeknek lehet szülinapjuk, így a nagyobbak is kaptak a kezdeti lelkesedésből! :)
    
    Nagypapám szülinapjára készült azidőtájt ez a zserbó is, csak épp kör alakúra sütöttem. A torta régi, a recept is, de még mindig ez a tuti:

Zserbó hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
1/2 pohár tejföl (kb. egy dl)
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 üveg (házi) baracklekvár
sok dió (sacc. 35-40 dkg) kevés (kb. 10 dkg)cukorral elkeverve
tetejére egy tábla csoki


    A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és cukorral, a közepébe mélyedést alakítunk ki, belemorzsoljuk az élesztőt, csipet cukrot, és a kézmeleg tejet ráöntjük. Kicsit pihi, majd a tejfölben elkeverjük a tojást, ezt is középre öntjük, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
    Nem kell pihentetni, azonnal 4 részre osztjuk, és az elsőt már nyújtjuk is kisebb tepsi méretűre.
    Minden lapot alaposan bekenünk lekvárral, rászórjuk a dió harmadát, jöhet a következő lap.
    Ha végeztünk, villával szurkáljuk át a teljes sütit, majd előmelegített sütőben 170 °C-on süssük szép aranypirosra. Amikor kissé lehűlt, mehet rá a csokimáz.
    Mivel nagyapám nagy gombász volt régebben, hát habcsók gombákkal díszítettem a tortáját, volt is meglepi! :D    A habcsók-gombát azt hiszem egy gyerekeknek szóló műsorban láttam, muszáj volt kipróbálni! :)            1 tojásfehérjéhez adott 20 dkg porcukrot lassan, habverés közben, majd habzsákba töltötte, és nagyobb kör alakokat, meg kisebb csúcsos kúpokat formált sütőpapírra, majd vizes kézzel elsimította a kalapok tetejét, hogy ne legyenek csúcsosak. Amikor kiszáradtak, a nagyobbak alját fogpiszkálóval kicsit kifaragta, a csúcsosabb kicsiket meg csokiba mártva beleragasztotta és voilà, kész a gomba. :)

Megjegyzések