Tojáslikőr és Habcsók

 
Tojáslikőr
Hát ezzel nagy sztorim van, a kis noteszkébe lekörmölt receptben 2 dl szesz van csak írva, Dina a kis naiv, frissen szabadulva az iskolapadból mire asszociál rögtön? Tisztaszeszre persze. Gyógyszertárban beszerez, kilencvensok százalékos etil-alkoholt, likőrt elkészít, húsvétkor whiskyspohárban jó decinyit kioszt, majd mindenki hiheg-huhog, köhhint, meg vörösödik, de szép lassan elnyalogat. Jó kedvünk lett az tuti. :D Elég karcos volt, páran a jó öreg kerítésszaggatóhoz véltek hasonlóságot felfedezni, de azért elfogyott ám! :)) Azóta okosabb (tapasztaltabb) vagyok, a 2 dl az legyen vodka, ha lehet, valami jobbféle. 

Tojáslikőr


5 tojás sárgája
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín (állati, 30%-os)
3 dl tej (ne 1,5-ös, inkább 2,8-as, de a legjobb a 3,5-ös)
2 dl vodka (nálam most K..inka, de lehet amilyet szeretnénk, lehetőleg jobb minőségű legyen a pancs kétdekásoknál)

A tejet a tejszínnel  felforraljuk, addig kikeverjük a tojássárgáját a cukrokkal. Szép lassan a  tejet hozzáöntjük folyamatosan kevergetve a tojásokhoz, majd a szeszt is beleöntjük. Alaposan elvegyítjük, egy textilen vagy sűrű szitán átszűrjük, lezárható üvegekben minimum két hétig hűtőben érleljük, időnként felrázzuk, végül újra leszűrjük. (nem ér ám közben rájárni, talán ezt a legnehezebb betartani. :))



Habcsók


Mivel ilyenkor mindig marad 5 fehérjém, a habcsók a likőr alá volt jegyezve, ne kelljen keresni. Így teszek most is.

5 tojásfehérje
33 dkg kristálycukor
1 kiskanál citromlé
1 kiskanál keményítő

kristálycukor, vagy inkább színes szórócukor a szóráshoz

Habkarika
Egyszerű: kőkemény habot verünk a citromlével és a lassan adagolt kristálycukorral, amihez hozzákeverjük a keményítőt. Csillagcsöves nyomózsákból  sütőpapíros sütőlemezre vagy tepsire kis halmokat alkotunk, vagy karikát, vagy bármit, ami tetszik.A tetejére szórhatunk cukordíszeket, fehéret, színeset kedvünk szerint. A massza színezhető, de inkább gél vagy porfestékkel, a hígabb kis dobozos festékek elfolyósíthatják a masszát. Nagyon alacsony hőfokon inkább csak szárítjuk, mint sütjük. 50-60 fokon, légkeveréses sütéssel kb. 2 óra alatt kopogósra szárad. Ha sima gáztűzhelyünk van, legyünk kreatívak: a lehető legalacsonyabb hőfokra állítsuk be a sütőt, tegyük be a tepsit, de ne toljuk be teljesen, hogy hátul kis rés legyen. Az ajtó marad nyitva, elé  konyhaszék, rá ventilátor kis fokozaton. Nekem így lehetséges a hőlégkeverés, és működik. :) Azért félidőben fordítsuk meg a tepsit, hogy ami elöl volt, kerüljön hátra, mert belül még így is melegebb van, nehogy megbarnuljanak a belsők idő előtt. Végül pedig csak szalagot átfűzve mehet a fára, vagy nassoljuk el. Nagyon finom! :)



Kellemes készülődést! :)


Megjegyzések

  1. Sao Black1/22/2013

    Azt hiszem megvan a kìsérleti alanyom. A tojáslikőr. Csak ezt milyen edényben érdemes csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sao! A tej forralását mindenképpen gáztűzhelyen, fém edényben javaslom, a tojás kikeverését és elegyítését pedig személy szerint üveg tálban szoktam megoldani. De fém keverőtál is tökéletes. A műanyagot nem szeretem tojásos cuccokhoz, nem tudom miért, ne kérdezd. :)) Sok sikert! Ja, fotót kérek! ;) :D

      Törlés
  2. Praktikus megoldás a habkarika :) Mellesleg anyumis tisztaszeszből készíti, mondjuk a mennyiséget nem tudom, de vicces bulit csaphattatok ti ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése