Mivel már létezik brownie, ami arra utal, hogy barnás, mert csokis, meg van blondie, ami szőkét jelent, mert fehércsokis, akkor legyen már jól-megmagyarosan fogalmazva almanie is! Merthogy ez is egy lágy, krémes, sűrű, finom sütemény, csak nem csoki az alap, hanem rengetegsok alma.
Jóanyám, amikor először lapozott a kis receptfüzetembe, amit büszkén mutattam neki, felsóhajtott, hogy most komolyan minden második recepted kevert-tészta?? :D Komolyan. Imádom őket, nagymamim ezer- meg egy módon készítette, mindenféle ízben, rengetegsok-féle krémmel, ami mindig passzolt hozzá.
Tudniillik, (aki ismeri csipet csapatomat - ha máshonnan nem is, hát innen - az tudja, hogy) nálunk nem telhet el nap nasi nélkül, viszont nekem sincs mindig kedvem órákig pepecselni a gáztűzhely körül, igyekszem tehát egy tálas-egy keverőlapátos-egytepsis sütiket kitalálni. Merő önző dolog, hogy míg épp ezt írom, elsőszülött gyermekem a maga 10 évével pont a második adag almanie-t keveri a kicsit sem olvasható receptleírásomat bogarászva...(vajon miért is jó, ha az embernek szintén cukrász-affinitású leánya lelend) most épp a fahéj szó okozott gondot, és szaladt ide, hogy két káká micsoda is??? talány??? hm...lehet újra tanulnom kéne gömbölyíteni a kis bogarakat, amik a papíron futkároznak...
Gépelve remélem olvashatóbb:
- 1 kiló alma nagylyukún lereszelve
- most egy nagy banán kézzel összetörve
- 3 nagy vagy 4 kicsi tojás
- 15 deka porcukor
- 1 vanicuki
- 1 sütőpor
- 2 kiskanál fahéj
- 1 dl olaj, vagy 10 deka olv. vaj
- 20 dkg liszt, aminek a fele lehet rétesliszt
Aztán élelmesebbjei eloszthatják 12 kis papírkapszliba, és nevezhetik muffinnak, megállja a helyét úgy is. :)) Azesetben viszont ajánlanám újabb egy káká talány kikeverését 3 káká cukorral, és a tetejére lehet szórni, sülés után roppanós, repedezett bevonatot képez a sütinken.
Jó étvágyat!
ui: ...kiscsajom kihagyta a cukrot, amit én is a posztból...ez telepata tulajdonság vajon?? Szal tök lapos, fanyar-csípős almás fahéjas süti lett, ami nem épp édes...majd kicsi kockákra vágom, és porcukorba hempergetem talán.
No mégis. Ez lett belőle, és randasága ellenére nagyon jó ízzel bír, de javasolnám a cukor belülre bedolgozását, úgy lényegesen jobb állagilag, ízileg, külsőileg. :)
Érdekes, de a leírtak alapján finom lehet... :D
VálaszTörlésHát, ha azt vesszük, hogy apa sosem édességezik, mi meg hárman betoltuk mindkét adagot úgy, hogy reggelre csak pár kocka árválkodott, akkor mondhatjuk, hogy nem rossz! :DD
TörlésNa erre mondják azt,hogy "ronda"de finom.
VálaszTörlésKi fogom próbálni,a család nagyon szereti az almát almával sütiket.
Na meg kérem akinek ilyen ügyes kiskuktája van!
Egyébként megint jót derültem a bejegyzéseden,élvezet volt olvasni,igazán jó kedvem lesz tőle.
Hát nem egy cukiverseny győztes alkotás! :DD Lehet az UKBÁN furin mutogatnának rá, és kapásból vihetném a citrom-díjat, de van az úgy, hogy a legrandább sütik szájba érkezvén váltják valóra legmerészebb álmainkat nem? :)) Lánykám meg olyannyira lelkes, hát hadd csinálja! Szerencsés vagyok vele! :)
TörlésKóstolót lehetne? Mostanság nincs időm sütni... ;)
VálaszTörlésHogyne lehetne, amint újra sül egy, azonnal motorra pattintom a házunk aljában üzemelő pizzaház futárkölkét, talán még langyos lesz, mire odaér! :))
Törlés