A banán és a karamell bűvkörében


   Imádom a banános édességeket, legyen az simán piskóta, torta, muffin vagy amerikai palacsinta, valamint hasonlóképpen rajongunk a karamelláért is. Nemrégiben lett öcsém nagykorú, a kívánsága az volt, hogy sima, marcipán nélküli, csokibevonatos tortát készítsek, lehetőleg banános tésztába töltött karamellkrémmel. Boldogan álltam neki, ez a párosítás ugyanis mennyei! :)

    Kiskukta 4 tojásos tésztáját sütöttem meg annyi változtatással, hogy 3 nagyobb banánt tördeltem nagyjából a tésztába, és a liszt mennyiségét is csökkenteni kell, a 35 deka helyett elég a 30, a banánban lévő keményítő anyag eléggé megszilárdítja a tésztát.

    Karamellkrémet én így készítek: 

  • 30 dkg cukor
  • 2+1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg vaj
    A cukrot lekaramellizálom, majd felöntöm a megmelegített tejjel, és addig főzikézem, amíg minden kis cukor elolvadt. A pudingport feloldom az egy deci tejben, és hozzáöntöm, kevergetve besűrítem. A tűzről levéve langyosra, kézmelegre hűtve keverem ki a vajjal.

   A betöltött és behűtött torta tetejére felolvasztottam egy tábla ét csokoládét kevéske olajjal, és úgy terítettem szét rajta, hogy pár helyen megcsorogjon. Nagyon fincsi volt! :)



    Hazaérve azon gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne intenzívebb karamell ízt elérni. Vendégeket vártunk, így ki is próbáltam egy új dolgot. Tejkaramellás kevert tészta banánnal, muffinformában sütve. Nem és nem vagyok hajlandó tejkaramellát venni a boltban, hisz van tűzhelyem, lábasom, kezem, és erre időm is! :)

   Utánaolvasgattam kicsit, hogy az egyes tejkaramellák mitől olyan jellegzetes ízűek, és megvan a titok! :)

   Karamellás muffin: (36 darab lett belőle)

  • 40 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 sütőpor
  • 3 nagy banán
és a titkos összetevők:
  • 1/2 kiskanál só
  • 10 dkg tejpor
      Azért több a cukor, mint az előbb, hogy édesebb legyen kicsit, a torta nemigen volt az.
     A 30 dkg cukrot karamellizálom, felöntöm a meleg tejjel és beledobom a vajat. Lassú tűzön addig kevergetem, míg felolvad minden karamelldarabka. Langyosra hűtöm, belekeverem a sót és a tejport. A tojásokat szétválasztom, a maradék 10 dkg cukorral a fehérjét felverem. A sárgáját habosítom, beleöntöm a karamellkrémet, a nagyjából összetört banánt, a lisztet, sütőport, majd végül a habot. Muffinsütő formában papírkapszlikban megsütöm. Önmagában is isteni, de kicsi fiam kitalálta, hogy neki hiányzik a fahéj íz, így 12 dkg vajat habosra kevertem némi porcukorral (10 dkg) és 1 kk fahéjjal, ez került a tetejére. Pillanatok alatt elfogyott! :)


Megjegyzések

  1. Nagy muffinimádó vagyok belátom!
    De ki tud ellenállni ilyen mennyei finomságnak...
    Nálunk is a fiam a kritikusom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszöntelek Juci! :) A muffin kitalálója nagy koponya volt bizony! :) Szinte végtelen variáns létezik, gyors, falatnyi, mennyei manna. :)

      Törlés
  2. Képzeld el Dina, én most próbáltam ki először a banán-karamell párosítást (még nem posztoltam ki, de hamarosan sort kerítek rá) és meg kell mondjam, finom volt. Egy panna cottát készítettem karamellizált banán öntettel....Gyönyörűek a muffinok és nagyon tetszik az ötlet, hogy a karamellbe keversz pudingport is (torta), illetve tejport (mufffin). Én így még nem készítettem, de érdemes kipróbálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tündi :) Szoktuk ám úgy is a karamellt, hogy a lepirított cukorhoz (mondjuk 30 deka) öntök 1 kis doboz főzőtejszínt, csipet sót, és úgy a 10 dkg tejport, és csak lazán kanállal betoljuk, hát frenetikus! :) Kíváncsi leszek a posztodra, hogy hogyan készítesz banán-öntetet, érdekesen hangzik! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése