Phineas és Ferb az én Bendimnek.



   Bendegúz hat éves lett! :) Az én pici harcosom, kicsi kincsem. :) Még telet írtunk azt hiszem, mikor Elena Atash képeit nézegettük facebook-on, egyik ámulatból a másikba zuhanva, mikor elénk bukkant közös kedvenc mesénk megtortásítva. Szemünk-szánk tátva maradt, annyira profi munka. Onnantól kezdve tutifix volt Bendinek, hogy az ő szülinapján nem is lehet másként, csakis Phineas és Ferb torta lehet az asztalán. :))

    Az ízét is kitalálta, neki bizony fahéjas tejbegríz torta kell, de szereti a karamellt is. Ahha, persze, értem én hogy gőzgép...

    Külön kérése volt, hogy Phineas ne feküdjön, hanem ő is üljön, és mindketten mezitláb legyenek, és a kacsacsőrűt el ne felejtsd anya! Ott legyen Phineas ölében, ő meg simogassa jó? Jó. :)

    Íme a recept:

   Tészta: 5 tojásos Kiskukta féle, 24 cm-es kapcsos formában sütve.

   Grízes krém:

4 evőkanál búzadara
1 zacsi vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor, vagy fél rúd vanília
kb. 7-8 dl tej (nekem pótolnom kellett, mert nagyon sűrűnek tűnt, gondolom ez nagyban függ a búzadara minőségétől)
35 dkg vaj felhabosítva

    Karamell krém:

20 dkg cukor 
2,5 dl állati főzőtejszín (mert az hűléskor besűrűsödik jobban, mint a habtejszín)
pár csepp víz
kiskanálnyi keményítő

   Fahéj öntet:

1 kiskanál fahéj
3 kiskanál cukor
1 kiskanál víz

   A grízes krémhez a vajon kívül, 6 deci tejjel tegyünk fel mérsékelt lángon mindent egy kis fazékban, kevergetve addig főzzük, míg a gríz szemcséi már nem fehérek, megfőttek. Ha túl sűrűnek tűnik, akkor pótoljuk a tejet, olyan jó tejföl sűrűség a cél, mert még úgyis behúz hűlés közben. Ha langyosra hűlt (de nem hidegre!), akkor összedolgozhatjuk az előre habosított vajjal. Nem szabad túlhűteni a krémet, mert az azonnal kifagyasztja a vajat, ahogy hozzáér, és csomós, túrós, széteső krémet kaphatunk, amit baromi nehéz simára keverni, ilyenkor pici mikrózásokkal fel szoktam melegíteni szobahő környékére a masszát, és szépen keverhető. Szóval sem túl hideg, sem túl meleg krém nem ideális.

   A karamellhez a cukrot kis lábosban folytonos és erős kevergetés közben aranyló karamellé olvasztom, (nekem így jött be, ha nem kavarom, akkor egy folton nekiáll égni, máshol meg sima cukor, ha csak néha keverem, akkor csupa cukorgöb, ami tök lassan olvad, így meg sima karamellt kapok, göbök nélkül), amikor szép egynemű, akkor beleöntöm a felmelegített tejszínt, és három lépés távolságról gyorsan keverem, hogy a lehető legjobban összeolvadjon. Iszonyúan habzik, de muszáj addig fődigélni, míg minden karamelldarabka fel nem olvad, ezért pár csepp vízzel szoktam ilyenkor fröcskölni. A habzás csillapodik, a víz elfő belőle úgyis. Ezt addig játszom, míg sima folyadékot kapok, erre szoktam szitálni egy kiskanálnyi keményítőt, vagy vanipudingot még főzés közben, hogy biztosan ne csorogjon ki a tortából majd. 

   A tortakarikát három lapba vágtam, és a krémeket körönként felváltva töltöttem be úgy, hogy a széleken tejbegríz legyen, aztán a krémkarika szélességekkel lehet játszani, hogy vágáskor szép kockás mintát adjon. Mindkét bekrémezett lapra ecseteltem fahéjöntetet, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön. Meglepően finom volt, marad a palettán. :))




 Póz, kényszeredetten, mert már a kezében a pörgettyű, amit morzsolgat, meg különben is együk már meg a tortát! :D


Na jól van, elég volt, így már nem látsz, tedd már le a gépet! :))


Gyertyafújás,


trancsír,


 és végre evés. 


Boldogságos Szülinapot Öcsi! :)


   

Megjegyzések

  1. Nagyon helyesek! A gyerekek persze! :-)

    A torta meg óriási (már nem a méretét tekintve), nagyon jól néz ki, profi alkotás!

    VálaszTörlés
  2. Annyira aranyosak! :) A torta meg szuper! Nem is beszélve a belsejéről! Nem lehetne valamiképp egy szeletkéhez hozzájutni? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esküszöm meg fogom oldani, hogy egyszer megkóstolhasd a Kalocsai-tortát! :D

      Törlés
    2. Vegul ez iden marciusban sikerult is :-)

      Törlés
    3. És valóban! :)))

      Törlés
  3. Édesek a gyerekek :) Isten éltesse a kisfiadat, igazán klassz tortát kapott szülinapjára :)

    VálaszTörlés
  4. Szuper lett! A rajzfilmet is ismerem (bár nem szeretem), a figuráid nagyon jók! Hogy oldottad meg a fa lombját?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, okozott némi fejtörést, mert nem akartam hungarocellből megoldani. Végül csináltam egy hengert barna marciból, amit hagytam keményre száradni, a tetejére meg ráültettem (kis ragasztóvá hígított marcidarabokkal) 3 nagyobb habcsók karikát (amik narancssárgák voltak, hihi), aztán pedig többféle zöld marcipánból szúrtam ki különböző méretű virágokat, és azokat ragasztgattam rá. Azért közben imádkoztam, hogy egyben is maradjon, de még most is polcdísz, így elég stabilnak mondom. :)

      Törlés
  5. Hű, a torta kívü-belül nagyon klassz!
    Sok boldog szülinapot Bendinek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése