Musztáng és muffin



      Újra nyeregbe pattantam, most egy igazi Csokiló nyergébe, ugyanis sacher a torta maga, színében és ízében is csokis marcipánnal. 
    
     Kis kutatómunkát végeztem előtte, hogy az eredeti(nek titulált) sachert süthessem meg, és talán nem meglepő, ha végül többféle recept is a kezemben volt.  Azt bizonyosan tudtam, hogy milyen ízűnek, állagúnak, illatúnak kéne lennie, és bárhogy is igyekeztem (grammra kimérve mindent), biza nem voltam teljesen elégedett. Sokkal fakóbb, tömörebb, kevésbé csokiillatú lett, mint szerettem volna. Lehet pont azért, mert most nem érzésből, lélekből, hanem mérleg segítségével készült. Viszont nem volt már időm újat sütni, és finom is volt, bár többet vártam volna.

   Így aztán fogtam egy üveg igazi, jó minőségű kajszilekvárt, felét rummal kikevertem, és faragás után jó alaposan beeresztettem a tésztalapokat, majd összeállítottam a pacifejet. Hagytam állni keveset, majd újra lekvározás kívülről, immár rummentes kajszival, aztán kezdődött a móka. 

    Mivel a sacher igényelné a csokibevonatot, hát a sötétbarna musztáng féle-fajta pacinál maradtunk, így legalább ízében passzol a bevonat a tortához.

    Egy hatalmas hibát elkövettem. A sötétbarna felületen nagyon csúnyán meglátszik minden apró porcukor szemcse, apró pici sérülésecskék, egyebek, így legközelebb (ahogy már előzőleg is, nem is értem, most miért nem jutott eszembe) kevés holland kakaóval keverem a porcukrot, amin nyújtom, és még szitálni is kéne. Ezek most elmaradtak, és meg is bosszulta magát, tele lett apró pici hibapöttyökkel.


   Azért kedvelem ám őt is, nagyon remélem, hogy az ünnepeltnek is tetszett! :) 

    A tészta miatti szorongásomat leoldandó, készült még aznap muffin is, ám most a saját ízemlékeimre hagyatkozva, érzésből kikevert sacher masszával, ami viszont hozta, amit várok tőle. Kellemesen féltömör, szájban lágyan omló, csokiillatú, bársonyos, sötétbarna tésztát kaptam, amihez most nem lekvárt passzíntottunk, hanem kis túrógolyókat, amitől azt reméltem, hogy szépen belesüllyed majd, és meglepi ízpluszt produkál. Hát a 35 fokos konyhában a legkisebb cukortól is folyóssá vált a túrógombóc massza, így kiskanállal teszegettük rá a tésztahalmokra, és süllyedt az valamennyit, de nem bújt el. :D Viszont eszméletlen finom, a túró frissessége nagyon jól illik a csokis tészta lágy melegségéhez. 






    Ha megbocsátotok, most nem írnék recepteket, a vitákat elkerülendő, hogy mi az igazi és mi nem, mit nevezhetünk sachernek, és mit nem. Nem egyszer ettem már igazit, tudom, érzem, hogy mit várok tőle, nekem az íz diktál, és ha picit változtatnom kell ahhoz, hogy ízében, állagában olyan legyen, mint amit szeretnék (ami az emlékeimbe vésődött), hát változtatok. :)  A túrógombóc pedig ismerős már szerintem, fél kiló túróhoz 4 nagy evőkanál búzadara, citromhéj, vanicuki, 10 dkg cukor, 1 tojás. :)

Megjegyzések

  1. Akkor is szép lett a pacid, nagyon megy ez neked :) A Sacherrel én is így voltam, hiába úúzott meg áázott após, hogy ilyen finomat nem evett még,én azt gondoltam: "de én igen, Bécsben". Szóval a Sacher nekem is visszatérő mumus, csak szánjam rá magam legközelebb a kísérletezésre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ezt éreztem én is az osztrák klasszikussal. :) Valamit tudnak azok odaát! :D Fene a jóizlésüket, márcsakazértis újraalkotom! Előbb utóbb sikerülni fog, aztán majd a kerekesszékből megkínállak reszkető kézzel a kiforrott sütivel. :D

      Törlés
  2. Nagyon élethű ez a paci!!
    Ki kéne már próbálnom nekem is a Sacher-t... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, hajrá, azt muszáj, valami frenetikus sikerélmény, ha sikerül :DDD (nálam még várat magára egy picit, de nem adom fel)

      Törlés
  3. A musztáng nagyon szép!
    Azért leírhattad volna a "gyengébbek" kedvéért a muffin receptet részletesen, mert nekem nagyon tetszik, sütni akarok ilyet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem igazi sacher, hisz ott az egyensúly számít igazán, azaz ugyanannyi liszt mint vaj és cukor valamint csokoládé, plusz esetleg kakaó és tojás. Szándékosan nem ragozom. A muffinhoz felütöttem 4 tojást, a fehérjét 3 evőkanál cukorral felvertem, majd a sárgáját 7 evőkanálnyi cukorral fehéredésig, ment bele 15 deka vaj felolvasztva 15 deka sötét étcsokival, 1 púpos evőkanál holland kakaó, 15 evőkanál liszt és 15 evőkanál tej. A tej a kakukktojás, hisz a tojásból visszavettem. Így viszont lágyabb lett a végeredmény, ami nekem jobban tetszik. :) Hát ennyi. :)

      Törlés
  4. Lehet,hogy Te látod a paci hibáit én nem, nekem így tökéletes és nagyon igazi,a muffinokból egy jó nagy virtuális falatot belakmároztam.Ha alkalmam lesz rá ki is próbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy, köszönöm :) a muffin pedig tényleg jó, bátran ajánlom :)

      Törlés
    2. Kedves Dina!
      Köszönöm,hogy megtisztelted a blogomat,szeretettel köszöntelek és visszavárlak,hátha látsz,találsz valami Neked tetszőt a tortakontárkodásaim között.

      Törlés
  5. Bevallom nem szeretem ezeket a lófejes tortákat mert mind olyan gnóm volt amit eddig láttam. Ezzel viszont nincs bajom. Úgy érzem megtaláltad az egyensúlyt és kellőképpen átírtad a lovacskát és így kellemes a látvány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez most igazán jól esett, köszönöm. Kaptam érte hideget bőven, na nem az ünnepelttől, hanem egyéb kis gasztrocsoporttól, és biza egy időre elment a kedvem, pedig ez a legkedvesebb formám, imádom látni, ahogy kialakul, sokadik pacifej már. Kicsi lányom is teljesen oda meg vissza van érte. Be is rendelte, én meg majdnem lebeszéltem a kudarc miatt. De már csak azért is, ha egyszer ezt szeretné. :)

      Törlés
  6. Ügyes vagy! Látszik, hogy van érzéked hozzá! Ne törjön le a kudarc. Amúgy mindenki máshogy nézi ezeket, én pl nem szeretem a nagyon naturális tortákat, szeretem ha át van fogalmazva!

    Köszönöm a kedves bejegyzésedet!

    Örülök, hogy tetszenek a munkáim!

    VálaszTörlés
  7. Névtelen6/30/2012

    Drága Dina!!!

    teljesen mindegy,hogy Te milyen hibákat látsz bele a paciba,egész egyszerűen az ünnepelt el volt ájulva tőle,és nem csak Ő....!!! Az íze meg egyszerűen csodálatos volt!!! MESTERMUNKA!!!

    Köszönettel: Csilláék!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla! Úristen, de nagyon örülök most! :)) Köszönöm, és újra, utólag is Boldog Szülinapot a nagylánynak! :)

      Törlés
    2. Ez a Sacher-Paci isteni finom volt! Hatalmas siker volt, és nagyon tetszett! Utólag is nagyon szépen köszönöm!!!! A 20. szülinapom tökéletes koronája volt.

      Törlés

Megjegyzés küldése