156 Alfa Romeo puncstortából

Igazi nagy mumus, autó torta kérése várt egyik nap, kedves kolléganőm lepte meg vele párját.



Konkrét fotó volt segítségemre, és annyi hozzá, hogy az adott darab a szülinapos hatalmas kincse, dédelgetett kedvence, így érthető az a para-hangulat, amelyben fotókat kutattam a típussal kapcsolatban.

Találtam is párat, oldalról, hátulról, elölről, meg persze a kapott kép is kinyomtatásra került.

Kakaós puncstortában egyeztünk meg, a puncs-szelet mintájára, aminek határozottan örültem, így lényegesen könnyebb formát adni a tortának.

Persze előbújt közben a matematika iránti olthatatlan szenvedélyem, párosulva a maximalizmusommal, így felmerült az a nem kicsit fontos kérdés, hogy jó-jó, kinyomtattam piskóta-hosszon a profilt, amit a torta oldalához fogva könnyebb lesz a kialakítás, de mégis milyen széles legyen az autó?? Nem lehet sem túl keskeny, sem túl széles, hisz akkor oda a valódi jelleg. Akik utálják zsigerből a matekot, ugorjanak a piros "Hahó!" feliratig! :))

Szóval, csak hogy ha valaki hasonlóan szőrszálhasogató, itt a megoldás:

Vegyük elő azt a fotót, ami megegyezik piskótánk hosszával, és pontosan oldalról látszik rajta. Mérjük meg a magasságát, írjuk fel.

Most vegyünk elő egy pontos szemközti nézetet, szintén mérjük le a magasságát, írjuk fel.
Mérjük meg az autó szélességét is ugyanezen a képen, ez a kulcs adat.

Namost: a két különböző magasság egymáshoz való viszonyát kell megvizsgálnunk, majd ugyenezen osztóval csökkenteni vagy növelni a mért szélességet, így megkapjuk azt a szélességet, ami nekünk kell. Stimmt?

Hogy érthető legyen, nekem 26 cm volt a piskótám, ezért a kinyomtatott oldalirányú képemen az autó szintén 26 cm hosszú volt. Ezen 8 cm volt az autó magassága.

Azon a képen, ahol szemből látszott, ott 24 cm volt a szélessége, és 18 a magassága.

A nagyobb magasságot osztottam a kisebbel, azaz 18/8 = 2,25
Ez a viszonyszámom.

Ezzel osztottam a szemben látszó gép szélességét, azaz 24/2,25 = 10,66... Nagyvonalúan 11.

Így 11 cm lett az autóm szélessége, így biztosítva a tökéletes arányokat, ami még ugyan tök semmit nem jelent, ha a kidolgozás tré.

HAHÓ!

Itt folytatódik a torta leírása! :D (már ha páran bealudtak volna a matek-fejtegetésen)

Szóval szürkével burkoltam, a képekről lelesett helyeken formáztam, karcoltam, gömbölyítettem, vagy árkoltam, majd festettem, végül fényeztem, és tádá, kész lett! :))

És ami a legfurcsább, élveztem minden pillanatát! Imádtam! Nagyon! Pedig én és az autók...de ez most más volt. :) Remélem az ünnepeltnek is tetszett! :)








Megjegyzések

  1. Azanyjamindenit.....ritkán látni ennyire eltalált autót! Emelem kalapom..a matek fejtegetés meg értehető, és el sem aludtam:)

    VálaszTörlés
  2. Te Dina, ha nagyon megcsömörlenél a tortákban (amit kétlek) még matektanárnak is elmehetsz :)) Csak viccelek ámm :) De akkor is, ez a precizitás nem semmi, ezek után pláne, hogy frankó lett az autó ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése