Somlói galuska

Jó ideje hisztizik érte lányom, folyton azért nyaggatott, hogy készítsek igazit. Magamnak köszönhetem, mert imádja, neki tök mindegy, melyik "bóti" az, csak legyen csokiöntet, dió, tejszínhab...én meg mindig dödögtem, hogy nesze neked maradék piskóta, porból kavart öntettel, ha az igazit egyszer megkóstolnád!

Mondtam ezt addig, míg aztán már én nem bírtam, hogy naponta ez a téma, hogy én mikor már?? :D



Macerás, hisz 3 féle tészta, krém, dió, öntet, szirup, hab, de megéri, mert eszméletlen!

Szóval süssünk 3 piskótát, egy simát, egy kakaósat, egy diósat.

Nekem így alakult piskótánként:

2 nagy (vagy 3 kicsi) tojás szétválasztva,
fehérjéből kemény hab 4 dkg cukorral, csipet sóval
sárgáját kikevertem halványra 4 dkg cukorral
sárgájához szitáltam 8 dkg lisztet
(vagy 5 dkg liszt és 8 dkg dió)
(vagy 4 dkg liszt és 4 dkg kakaópor)

Egyenként megsütöttem őket egy 21*21-es tepsiben. (lenti kép)

A puncssziruphoz felforraltam

1,5 dl vizet
10 dkg cukorral
egy narancs reszelt héjával
egy citrom reszelt héjával
két nagy korty rummal
majd, hűlés után belement a narancs leve is.

A vaníliakrémhez

3 tojást szétválasztottam,
a sárgáját kis lábosban feltettem
10 dkg cukorral
1 vaníliarúd kikapart magjaival (vagy 3 zacsi vaníliás cukorral)
4 dl tejjel
1 kiskanál keményítővel
amikor langyosra hűlt, hozzákevertem óvatosan a 3 habbá vert fehérjét

A csokiöntethez felforrósítottam

 4 dl tejszínt
beletördeltem
1 tábla ét,
1 tábla tejcsokoládét
5 dkg vajat
2 nagy korty rumot (amibe előzőleg be lehet áztatni a kb. 10 dkg mazsolát, nálunk ez a többség nyomására elmaradt, mármint a mazsola)

Eljött az összeállítás ideje.

A tepsit, amiben sült, újra melóba fogjuk, belependerítjük a kakaós lapot, alaposan meglocsoljuk a szirup harmadával, rá a vaníliakrém fele,  arra jó bőven darált dió (arra az áztatott mazsola), a sima lap jön, szirup, krém másik fele, bővel dió (mazsola), majd a diós lap, a maradék sziruppal mehet a nyakába, én még erre is tettem diót, plusz kakaóport szitáltam rá.

Egy teljes napot jó lenne, ha tudna a hűtőben nézelődni, no de ez nálunk totális képtelenség. 3 óra sem telt el, és meg kellett bontani,  nem mintha duzzogtam volna miatta! :D

Kis tálkába evőkanállal kanyarítottam 3 galuskát, bátor voltam,  mertem rá nagy merőkanállal csokiöntetet merni, majd tejszínhabstuffot biggyesztettem rá. Ebből az adagból, ha jól számolom, olyan bő 12 adag jött volna ki, ha nem lennének nagyobb tálkáink is, valamint nem kellett volna még egy adag tejszínt felverni, mert titokzatos úton-módon valahogy elfogyott magától...





Épp most, miközben gépelek, lányom elölről kezdte a nyüstölést, azt hiszem nem fogom megengedni, hogy mellettem olvasson, miközben írok! :))

Megjegyzések

  1. Imádom a tálalását, jól kitaláltad! Ez a süti az, amiből - bár a darált diót nem komálom annyira (viszont a frissen törtet igen, milyen érdekes) - bármennyit meg tudok enni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor írjuk fel ezt is arra a listára, mit muszáj elvinni a következő találkozóra! :)) Majd észben tartom, hogy frissen tört dió legyen benne. :) Virág és bonbon helyett majd tepsi és kancsó (tele csokiöntettel) lesz a kezemben! :D

      Törlés

Megjegyzés küldése