Mézes falatok




Nekiálltam a mézeskalács házikónak. Már ott tartok, hogy az előre megtervezett lapok kisültek, már csak fel kéne díszíteni. A falak-tetők kiszabása után maradt tésztából nem volt kedvem nagyobb kalácsokat kiszaggatni, inkább előkaptam egy 2,5 cm-es kis pogiszaggatót. Sok kis köröcskénk lett, amiket kihűlés után főzött vaníliás krémmel tapasztgattunk össze.

Fémdobozban tároltuk, de semmi szüksége nem volt rá, ez a tészta az azonnal puha verzió, sosem sütnék mást! :) Íme a recept:


36 dkg liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
4 teáskanál mézes fűszerkeverék (vagy egyénileg fahéj, ánizs, kardamom, gyömbér, stb.)
14 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája

A szárazakat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd rácsorgatjuk a mézet és a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Azonnal nyújtható, szaggatható, de én szeretem behűteni előtte.

170°C-on sütőpapíros lemezen sütöm illatozásig, de vigyázat, nem szabad megbarnulnia! Akkor jó, amikor a tetejét megérintve még puha, a széle még nem barna. Kivéve a sütőből, saját  hőjétől megszilárdul.

A kis falatkák nagyon bejöttek, és mivel már el is fogyott, újrázok belőle. Lehet, hogy egy csepp csokimázat elbír, de erre most nem volt lehetőségem, túl gyorsan elfogyott. :)

Megjegyzések

  1. Milyen fincsi lehet ezzel a vaníliás krémmel!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes ez a falatkás megoldás, biztosan fincsi a vaníliakrémmel.

    VálaszTörlés
  3. Guszta! Jöhet minden, ami mézes!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen12/02/2014

    Szia, a vaniliás krémet hogyan készíted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó, ez csak egy gyors főzött krém volt: 2 tojás sárgája, 1 púpos evőkanál liszt, 3 dl tej, 200 g cukor, 250 g vaj, vanília. A sárgáját a liszttel, cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd habverővel alacsony lángon besűrítjük. A vaj kis részét (kb. 5 dekát) azonnal elkeverjük benne, hogy beleolvadjon, a többit habosra keverjük, és a kihűlt krémmel eldolgozzuk. :) Sok sikert! Ebből jó sok krémed lesz, de nagyon finom, hamar fogy. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése