Vajkaramellás szaloncukor



Jöjjön egy karamellás finomság. Egészen pontosan vajkaramella őfelsége, ami számomra maga a csoda. Egyre inkább karamellfüggővé válok, legyen az törős, roppanós, nyúlós-krémes, vagy épp ilyen, morzsálva omlós. Egyetlen féle nem jön be, a kemény, nagyon gumis variáció. Annak nem kell íze van.

De ez! Oh, anyám, ezt nem bírom abbahagyni! Szilárd ugyan, de amint bekapod, azonnal atomjaira bomlik, szétomlik-olvad a nyelveden, szájpadlásodon, együtt az inkább krémes, semmint roppanós tejszínes csokival. Fokozzam még? :D

Íme ennek a verziónak a teljes receptje:



25 dkg vaj (Minő meglepő, margarinnal is működik, de csak ha jó minőségű. Gondolom a pálmazsír miatt, ami eleve egy omlós, szépen fagyott állagot tud biztosítani. A Ráma tökéletesen jól működik.)

25 dkg kristálycukor (opcionálisan nádcukor, barnacukor, stb., minél sötétebb, annál erősebb szín és ízélmény hozható létre)

1/4 teáskanál só (öhm...nem akarok bántó lenni, szóval inkább csak annyi, hogy mindenki ízlésére bízom, hogy ez milyen, csak egyet kérek, ne jódozott, finomított, káliumkloridos borzalom legyen! NaCl, ha lehet. Felőlem tengeri, vagy hegyi is lehet, nekem mezei sima sóm van. :))

1 dl zsíros tej 

Lábasban feltesszük lassú lángon fődögélni, kavargászunk, ránézegetünk, aztán egyszer csak hopp, szép színe kezd lenni, egyre finomabb az illata, az izgalom fokozódik, aztán egyszer csak már minden kanálmozdulatnál látszik a láboska alja, és erősen zajos a kicsike, na akkor levesszük a tűzről, nehogy túlfőzzük.
Túlfőzés esetén szétválik, kicsapódik az egész massza, alul valami zavaros katyvasz  a tetején úszó zsírral. Nem túl bizalomgerjesztő, de nyugi, önts bele 1/2 dl tejet még, és tedd vissza kicsit a tűzre. Addig kavargasd, míg újra minden a régi, aztán folytasd, ahol abbahagytad! :)

Lassan hűtve, néha átkeverve várunk vele, még elég heves. Mikor már kezünk is bírja, akkor erőteljesebben is átkeverjük, így biztosítva az omlós állagot. Sütőpapírral bélelt, kb. 20*20 cm-es formába öntjük, és kihűtjük.

Nekem a tetején
10 dkg étcsokoládé
4 evőkanál habtejszín van összeolvasztva, a megdermedt karamellre öntve. Nem a hűtőben dermesztve, elég neki sima szobahő, esetleg kissé rányitott ablak. Éles késsel kockára vág, papírba göngyöl, fára tenne, ha maradna addig, szóval újrafőz holnap, meg holnapután, meg....



Megjegyzések

  1. Ez nagyon jól néz ki és párom karamell függő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vali! Csak ajánlani tudom! :) Volt már, hogy nem dermedt meg, fog sincs miért, sűrű krémes állagú lett, de nem kaptunk szívbajt, körbeültük össznépileg 4 kiskanállal felszerelkezve és elcuppogtattuk a film alatt. :)) Másnap egy paraszthajszállal tovább főztem a kövi adagot (amit megtehettem volna a krémessel is, de nem maradt rá érkezésem). Ja, krémként egyébként sütikbe extra-rétegként mennyei.

      Törlés
  2. Tömör gyönyörűség! Az összetevőket elolvasva... óóó.... :) Vajkaramella... amúgy is gyengém bármi, amiben a vaj szó szerepel :) Nem margarin. Sosem :)Zsíros tejszín. Az igazi. Békebeli. Váááá :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, végül is nem margarinkaramella na. :D De tényleg könnyebb omlóssá varázsolni, a vajjal készült nekem mindig lágyabb. Finomabb is, igaz.

      Törlés
  3. Ez már az emberkínzás kategória. ÓÓÓÓÓÓÓÓ

    VálaszTörlés
  4. Engem meggyőztél! Irány a konyha....:)

    VálaszTörlés
  5. Ez most nagyon jól jött nekem, mert karamellás kekszet szeretnék készíteni. Szerinted ha kekszbe töltöm? Felcsigázott a dolog :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helo Orsi! :) Igen, szerintem határozottan jól áll neki a két kekszlap! :D A minap új karamellt készítettem, tejkaramellt, amit láttam már keksz közé tölteni, bár furának tartom, mert nincs igazi tartása, sokkal lágyabb. Ennek van, ezt jobban el tudom képzelni benne. Juj, azért mindenképp mesélj, hogy sikerült! :)

      Törlés
  6. Megpróbálom. :) A keksz közepébe szeretném, teljesen körbe fogja ölelni a keksz ( reményeim szerint ) és lehet egy kis étcsokit is kap az élvezetek fokozása érdekében :) Majd beszámolok róla milyen lett.

    VálaszTörlés
  7. Elrontottam, aztán próbáltam helyrehozni, most nem tudom mi lesz vele. Vártam, hogy zajos legyen, de nekem olyan békésen elvolt. Mikor szép fényes lett, gondoltam, hogy ez már jó lesz, de vártam, hogy heves legyen, vagy zajos. Na aztán pont olyan lett, mint írtad. Túrós és a tetején a margarin. Tettem bele tejet, na volt nekem zaj :D :D Nem igazán javult a helyzet, így még egy kis tej, még egy kis cukor, még egy kis főzés és most várom mi lesz belőle. De nekem nem való úgy látszik amiben a karamell szó benne van. Szóval nekem tök csendes volt, csak főtt, kicsit sűrűsödött, fényesedett és ekkor kellett volna levennem :) Már tudom... :D :D :D Maradnom kell a tortáknál azt hiszem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, jaj, nagyon sajnálom! :( Nekem habozva forrt, mikor besűrűsödött, ezért írtam, hogy zajos. De most akkor végül sikerült visszahomogenizálni? És kiöntötted formába? Vagy mit csináltál vele? Fel ne add ám, nem szabad, nagyon fincsi dolgokat lehet kihozni belőle. Meg persze folyamatosan tanulok én is. Az igazi nagyok is már látják, érzik az anyagot, mivel többszázszor megcsinálták már, és mindig úgy lesz pont jó, ahogy elkészítették. Ez a célom, remélem nagymami koromra sikerül idáig eljutnom! :)

      Törlés
  8. Kiöntöttem és délután vágható volt, de picit ragadt még a papírhoz. Állagra teljesen olyan volt, mint a marcipán, miután levarázsoltam a papírról. Pont annyira ragadt és tök jól formázható volt. Feltaláltam a nyújtható karamellt? :D Amúgy ízre meg olyan, mint egy karamellás cukorka, aminek nem jut eszembe a neve. Szóval nem kuka, szerintem teljesen jó lesz arra a célra, amire készült. Nekem is szépen forrt, de én vártam, hogy majd sistereg vagy pattog vagy nem is tudom ... De legközelebb jobban figyelek a megérzéseimre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! És Igen! Tök Jó! :)) Ügyi vagy! :) Én alaposan behűtöttem kockázás után, így lett fotogén, de igen, ilyen! :)) Wááá, most tök örülök, hogy mégis sikerült! :))

      Törlés

Megjegyzés küldése