"Hamupipőke, Te sosem alszol?" (HBB: Vadászat, részlet)



Kata barátnőm lisztérzékeny. Így az a torta, amit ő visz ajándékba, és mondjuk szeretne is enni belőle, az gluténmentes kell, hogy legyen. Sajnos van már kiterjedt tapasztalatom ezen a téren. Kegyetlen kis bosszúja ez a kaporszakállúnak, ha tehetném egyetlen tollvonással beszüntetném. De sajna nem vagyok mindenható. Így csak a maximális körültekintés marad, nehogy ártsak, ha már örömet okozni szeretnék.


A tortának Hamupipőkéről, vagy általánosságban a hercegnőkről kellett szólnia, Klaudia ugyanis hő rajongójuk. :) Bár láttam gyönyörű megoldásokat, de a sok hercegnő egy tortán verzió nekem nem jön be. Inkább szerettem volna egy részletet megragadni a meséből, és azt valahogy térbelivé tenni. 

A pankrátor tortánál alkalmaztam először a hurkapálcás marcipán-bábu technikát (micsoda nevek, figyeled?), és úgy döntöttem, itt is szuperál majd. 

Szóval, a hintóban van két pálca, a figurákban egy-egy. Azaz kinyújtottam a marcipánt 4-5 mm vastagságra. Nagyjából rámértem a papírból kivágott sablont, majd alátettem a pálcát. A sablont elvéve újra kilapogattam, hogy a marcipán rásimuljon, majd véglegesen formára vágtam. Megfordítva ott volt a vájat, de az még nem adott tartást. Hát kiemeltem a pálcát, benedvesítettem épp egy picit a vájatot, visszatettem, és egy pici marcipán kígyócskát hosszában a pálcára lapítottam, két szélét elsimítva, eldolgozva, mintegy beburkoltam a pálcát a figura hátoldalán. Így hagytam száradni pár órát. Mikor már meg mertem emelni a pálcánál fogva (a hintót még így sem nagyon mertem abajgatni), megfordítottam, és kifestettem őket.



A tortára pedig olyan fekete erdő volt a kívánság, amelyben nincs sem csoki, sem kakaó, azt ugyanis nem kedveli az ünnepelt, így aztán lett belőle Fehér erdő, azaz vaníliás tészta, tejszínes-vaníliás krém, és meggy, valamint meggyzselé. Mindez persze gluténmentes verzióban, de lényegében csak a lisztet cseréltem Mantler-re, valamint a többi alapanyagot (ha még nem ismertem volna ilyen téren) alaposan áttanulmányoztam, nehogy kerüljön bele olyan, ami nem kéne.

A lényeg, hogy mindent ugyanúgy csináltam, ahogy szoktam, kivéve, hogy a Mantler sokkal több folyadékot vesz fel, mint búzából készült társa, úgyhogy a szokásos 1,2 dl tej helyett a tészta felvett majd 2 dl-t, a krém pedig a szokásos 3 - 3,5 helyett felkapott 5 dl-t. Ennyi. 


Na és a korona a sztori végére:


Hát nem gyönyörűek? :)

Megjegyzések

  1. Nagyon bájos lett! Cukik a kiscsajok, szinte irigy vagyok, hogy nekem sose volt ilyen kis csajos bulim anno. :) A hurkapálcás marcipán bábu tökéletes elnevezés. :D

    VálaszTörlés
  2. Azta, mekkora volt az öröm!!! :)))
    Szuper lett a megoldásod, olyan mintha megmozdulnának a figurák, élővé lett a mese a tortán.

    VálaszTörlés
  3. Hű, de szuper! A torta is, meg az ünneplés is!
    Nagyon ötletes a tortamegoldásod!

    VálaszTörlés
  4. De igen! Gyönyörűek, meg a tortáid is! :-)
    Új fogalmat (eljárást) alkottál ezzel a hurkapálcás marcipánbábuval!

    VálaszTörlés
  5. Ez ismét egy Dinás megoldás lett...........szabadalmaztasd!Az a másik torta ott elbújhat a tiéd mellett.
    Annyira cukik a csajok is.

    VálaszTörlés
  6. Köszi csajok! :) A bábuk meg talán Dina féle cake-pop-ok. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése