Mákosguba torta


Hm...ez még a karácsonyi menü része volt, nem is tudom, miért nem került elő korábban. Rögtön azzal kezdeném, hogy kétely él bennem a nevének írásmódja miatt. 
Nekem a mákos (szóköz) guba, túl szétszakított. Bennem gyerekkorom óta az egybeírt változat él, azaz mákosguba. Mivel nincs túl sok gubával készült ételünk, nincs tehát ezer meg egy változat, úgy mint káposztás guba, vagy répás guba (ugye, hogy egyből a különírásra áll a kezem!). Nekem a két szó összefonódott, szétválaszthatatlan. Mint a tejbegríz, a  gulyásleves vagy a paprikáskrumpli.  Így az étel nekem egyben, együtt: mákosguba. Akár helyes, akár nem. Nem mellesleg az internet sem győzött meg, az oldalak fele így, másik fele úgy írja. Na mindegy. Az étel frenetikus! :)


Nálam:

15 darab szikkasztott kifli
1 liter tej
3 evőkanál méz
20 dkg darált mák (kb. 10 dkg porcukor a daráláshoz)
2 egész tojás

Sodóhoz

2 evőkanál étkezési keményítő
1/2 liter tej
egy vaníliarúd kikapart magjai (vagy 2 zacskó vaníliás cukor)
nálam egy csepp sárga ételfesték csak az érzés kedvéért, simán elhagyható

Tejet feltenni forrósodni a mézzel. (Nem szabd forrnia, csak melegednie!) Kiflit karikázni. Mákot ledarálni, kávéőrlőn cukorral. Meleg tejhez gyors keveréssel két egész tojás, amit ráborítani a kiflire. Mákot utánaküldeni, átkeverni, 26 cm-es kapcsos tortaformába tölteni, 180 °C-on 10 perc alatt átsütni. Egyes helyeken úgy készítik, hogy a sárgáját keverik bele, fehérjét habbá verik és a tetejére teszik. Na ez nálunk felejtős, nem bírom a sült tojáshabot.

Sodóhoz mindent összekeverni, felfőzni, szeletelt tortára önteni.  :)


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Helyesírás ide vagy oda, a gubád frenetikusan néz ki!!! És mi is imádjuk, de nagyon! :-P

    VálaszTörlés
  2. Imádom a mákot :) nálam nyerő ez a torta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük. :)) Köszi Millye!

      Törlés

Megjegyzés küldése