Chelsea focilabda, ami Raffaello torta


Egy nagyon kedves barátom kint él egy pár hónapja Hollandiában. Úgy alakult, hogy kis időre haza tudott jönni, és ez épp a szülinapja időszakára esett. Nagy focidrukker, egyébként is sportos alkat, szereti az ilyen mazochista dolgokat, mint reggeli futás, meg kézilabda edzés, és hasonló dolgok. :P

Azt is tudom, hogy szereti a Raffaello golyót. Hát megpróbáltam tortába átvinni a dolgot úgy, hogy ne csak egy sima kókusztorta legyen, amire csak rámondom, hogy ez Raffaello, mert az milyen vagány manapság, hanem tényleg legyen olyan, mintha a golyóba harapnál.

A golyó forma adott, csak baromi nagy. :D

Sütöttem két félgömb alakú tésztát, (sütőpapírral bélelt fém tésztaszűrőben) amiben 10 dkg lisztet kicseréltem 10 dkg átdarált kókuszreszelékre.
(5 tojás szétválasztva, 2*12 dkg cukor, 1 csipet só, 1,2 dl olaj, 1,2 dl tej, 14 dkg liszt, 10 dkg kókusz, 1 sütőpor)

Főztem egy adag tejszínízű pudingport 3 dl tejjel, 10 dkg cukorral, majd ebbe is ment 10 dkg kókuszreszelék.

Kikevertem habosra 30 dkg vajat 15 dkg zsíros tejporral, és egy korty, talán egyharmad dl tejszínnel.

15 dkg mandulát lehántoltam, és meleg sütőben kiszárítottam, összetörtem.

A félgömböket felszeleteltem, és a szelethez mérve ostyalapokat vágtam a megfelelő méretű körökre.

A tejporos vajkrémből 10 dekányit félretettem, majd ezzel vonom be az ostyalapokat, hogy a főzött krém ne áztassa el, roppanós maradjon. A többit pedig kikevertem a főzött kókuszos krémmel.

A töltés így zajlik: Egy lap a kókuszos piskótából. Erre egy cm kókuszkrém, ezt meghintjük a zúzott mandulával, erre egy vajkrémmel átkent ostyalap, megint krém, mandula és egy új piskótalap. Aztán krém, mandula, vajkrémes ostyalap, krém, mandula, piskóta.

Ez egy labdában duplán ismétlődik, azaz alsó-felső félgömb tükörképként ugyanúgy lett töltve, a félgömbök találkozásánál dupla réteg ostyával a tartás miatt. Ez később okozott is galibát, mert a borozóban, ahol ünnepeltünk, nincs olyan éles szakácskés, mint itthon, és érdekes volt szeletelni, vidultunk rendesen. :)) Lényeg, hogy együtt az egész tényleg fergeteges volt, az ízek, állagok hozták az igazi Raffaello élményt. A háromszoros mandulamarcipán külön jót tett neki. :)

Az pedig, hogy drágalátos Rolandunk kedvenc csapata csak egy ezer logóval összefirkált, királykék alapon fekete-fehér csillagos labdával képes játszani, az külön örömforrás.
Tényleg. :D <-- Őszinte mosoly. Valóban az. Mondom.


Na de azért Boldog Szülinapot Roli! :))

Megjegyzések

  1. Dina, nagyon érted ezeket a labdákat! Olyan mint az igazi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Habos, de látom ám, hogy mivel lehetne jobb. Festékszóró pl. De hát majd ha rámszakad a nemzeti. :))

      Törlés
  2. WOW Dina! Szuper a recepted és tetszik az új mértékegység is: "egy korty" tejszín! Csak le ne nyeljem mérés közben....:-DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most esett le, mire gondolsz! :DD De löki vagy! :D Régebben használtam sűrűn ezt a kifejezést, ha rövidet, vagy bort adtam a főzés közben a kajához, vagy csak ha megkínáltak. Nem is tudom, hogy jött elő ez a szó. :)))

      Törlés
  3. Imádom a sztorikat a torták mellé...........bírom a humorod, mondtam már?
    Húúú ez a raffaello hatás nekem is bejövős lenne.......simán egy kis körtorában kérném........semmi faxni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondtad. :))) Imádlak! :) Hallod, tényleg jó volt! Próbáltam nem túl édesre...HOPPÁ! Azt hiszem kihagytam a receptből a cukrot!!! Na. Odaírtam a krémhez, köszi! Szóval a marcipán adta meg neki az igazi édes ízt, így belül épp csak volt benne, és jobban érződött a tejpor, kókusz, tejkrém íz. Próbáld ki egyszer. :))

      Törlés
  4. Azt'a micsoda ötlet, és micsoda megvalósítás, nagyon ügyes vagy! :) Csak a tesóm meg ne lássa, a Chelsea a kedvenc csapata! :)

    VálaszTörlés
  5. Jaj de nagyon jó lett! :)

    VálaszTörlés
  6. Erős sokkhatás érte ma reggel a nyármirigyeimet! És a gyomrom is kissé megkordult! Amerikai palacsinta? Tejkaramellás nápolyi? És ráadásul ez a gyönyörű és ráadásul kókuszos torta? KO-val győztél ma reggel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezt örömmel hallom! :D Pedig van még a tarsolyban, csak idő nincs írni. :)) (Öööö...azt mondtam, hogy az utóbbi 3 hónapban felkaptam pár kilót? :D Úgyhogy vigyázz nagyon! Hihi. :D )

      Törlés
  7. Húú a reci fantasztikus! Na és a kivitelezés...... nem semmi!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Judóca! :)) Eszméletlen fincsi lett tényleg! :)

      Törlés
  8. Üdv Dina!!

    Nagyon tetszik ez az ötlet és azt szeretném kérdezni ,hogy ezt a tortát más töltelékkel (eperkrém,joghurt stb..) vel meg tudnád csinálni? vagy csak ez az egy opció elérhető? :)
    Meg ,hogy mivel én is foci rajongó vagyok meg tudnád csinálni más csapatra szabva a marcipánt (pld. Manchester stb..)???.. Előre köszönöm a válaszod..

    VálaszTörlés
  9. Persze, a külcsín változtatható, simán. A töltelék is, a tészta is személyre szabható, csak érdemes stabilabb krémmel tölteni, képes szétcsúszni lágyabb töltelékkel, és az nagy kár lenne. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése