Idén valami új dologgal akartam előrukkolni. Tavaly a répák hoztak friss vonulatot az ünnep hangulatához, most egy különleges sütivel szerettem volna üde színeket és mosolyt csalni a nem éppen bugyirohasztó forróságáról híres 2013-as húsvét arcára.
Ja, ha tojás helyett készítitek, mint én, akkor nem ártana tojás alakú sütikiszúró, nem úgy, mint ahogy nekem nincs. Ezért lettek kerek tojásaim. :)
Szóval 20 koronghoz (azaz 10 darab kekszhez):
110 gramm cukor
110 gramm porcukor
110 gramm lágy vaj
125 ml olaj
1 nagy tojás
1/2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
500 gramm liszt
vaníliaesszencia (vagy cukor)
ételfestékek
Krém:
200 ml tejszín (állati, min. 30%-os)
100 gramm tejcsoki
100 gramm étcsoki
A recept nem saját, ITT találtam rá, igen jó fázisfotókat találtok nála, a tészta valóban olyan zsíros tapintatú, gyurmaszerű, ahogyan látszik. A lényeg, hogy egy műanyag dobozt (aminek az oldala legalább akkora, mint a kiszúrótok) folpack fóliával kibélelünk, és rétegenként belenyomkodjuk a tésztát. Miután minden réteget alaposan lenyomkodtunk, legalább 4-5 órát tartsuk fagyasztóban, hogy alaposan áthűljön. Utána vékonyan felszeleteljük és megsütjük sütőpapíros lemezen, 180°C-on 10 perc alatt, majd még melegen kiszúrjuk belőle a kekszformát. Így egyformák. Mármint vastagságra nem, hisz ahhoz tudni kéne egyenletesen szeletelnem. ;)
A krémhez tejszínt felforral, csokit beletör, lassan kevergetve egységesít, 4-5 óra alatt behűt, óvatosan habosabbra ver. (Nem szabad túlkeverni, kicsapódhat, viszont isteni finom.)
Tény, hogy a locsolkodóknak nagyon ízlett, sok dicséretet bezsebeltem. :)
És ha én kérném nagyon-nagyon-nagyon szépen egy következő blogtalira??? ;-DDD Boldog Nyulat Nektek utólag is! :)
VálaszTörlésNem is tudom Zsuzsi! Ha már kirepültél és saját családod van (ezt csicsergik a madarak), akkor egye kukac, legyen! ;) :D Nektek is Boldog Nyufit! :)
TörlésWaooo Dina,nem vagy semmi :)
VálaszTörlésÉn a húsvét kedvéért meghajlítottam az egyik pogácsa szaggatómat :)
Ezt talán egyszer,ha nagyon unatkozom akkor kipróbálom :)
Kellemes Húsvétot a nap hátralévő részére is :)
Jó ötlet! Gondoltam rá, de az enyém világoskék és valami műanyagból van, akril, vagy mi, így aztán nem mertem láng fölé tartani, hogy fogóval nekiessek! :D Ellenben az egyik fém szívecske kiszúrómat kissé helyrepofoztam, elég aszimmetrikus volt gyárilag. :) Boldog Nyulat! :))
TörlésJaj de mutatós sütikéket készítettél! Elhiszem hogy macerás az elkészítése de szerintem megérte a fáradozás! :)
VálaszTörlésKöszi Millye! :) De nem hiszem, hogy a közeljövőben újrázás lenne belőle! :D
TörlésEzt nevezem,elgyurmáztál velük, de valami állati jók lettek! Tetszik ez a színvilág, meg ez a gumiszerű massza, a gyerekkoromra emlékeztet :)) Amúgy nekem jobban tetszik a korong változatod, mint a tojás alakú. A bugyirohasztó húsvétos dumádon jót röhögtem:)
VálaszTörléspussz
Elgyurmáztam, igen. :)) Végül is nem volt rossz, és az íze, így 2 naposan mennyei, szóval állni kell hagyni, és minden oké lesz. Boldog, Nevetős Nyuszit! :)
TörlésNekem jobban tetszik, mint az eredeti, szebbek a színek! :)
VálaszTörlésKöszi Linyah! Igyekeztem! :)
TörlésNagyon mutatósak a kekszeid, és ahogy írod hogy finomak is, talán a jövő télen ráérek elgyurmázgatni vele...
VálaszTörlésMert ugye, mostmár sürgősen jön a tavasz!?
Marisz! Igen, küldtem neki hivatalos úton felszólítást, hogy azonnal vegye fel a szerződés szerinti munkát, a súlyos késés és a visszaeső demoralizáló magatartás (hóesés) miatti fegyelmi eljárást mindenképpen foganatosítom! :))
TörlésMivel én már egy öreg mámi vagyok,sok idővel és nagyon tetszenek a színes,kerek tojások(bár az unokáim a gumicukornál abbahagyták a fejlődést,isten az atyám,kipróbálom.Késsel tojásformájúra fogom-próbaképpen-formázom.Szerintem csudaszépek és különlegesek!
VálaszTörlés(Fánika,az elvarázsolt egérkisasszony süthetett ilyeneket a vanília-illatban úszó komyhájában))Zsóka
Ó, hirtelen elképzeltem Fáni varázslatos konyháját! :)) De jó kis pillanat volt ez, köszönöm! Mosolygok. :))
Törlés