Ragacsos-olvadós mogyorós csokitorta / Chocolate hazelnut mud cake


Zsófié az érdem, ő hozta el a találkozóra, miatta kóstoltam először ezt a süteményt, ami azonnal heves szerelmet váltott ki az ízlelőbimbóimból. Ez valami fenséges élmény, a mély csokoládéíz, a később csatlakozó mogyoróízzel, miközben az állagok is játszanak, a teteje vékonyan roppanó, a széle testes, belül még szinte folyik, a mogyoró meg szemcsés....kész vagyok. Maga a tökély, pedig csak pár mozdulat összedobni. Haza is hoztam belőle egy kis szeletkét, Bendegúz fiam csak annyit tudott kinyögni: "Ez maga a Mennyország!" Á, nem édességfüggő, kicsit sem! :))

Ami kell:

150 étcsokoládé
180 g vaj (nem margarin!)
180 cukor
60 g holland kakaópor
vanília (esszencia vagy cukor)
4 egész tojás
70 g liszt
80 g őrölt törökmogyoró

 Gőz felett olvasszuk össze a csokoládét, vajat, cukrot és kakaót. Levéve a gőzről keverjük hozzá a vaníliát, a tojásokat, a lisztet és a mogyorót (ha nem kapunk törökmogyorót, pótolhatjuk sima mogyoróval is, bár ízben a török jobb). 

Egy 18 cm-es kerek tortaformát kivajazunk, őrölt mogyoróval hintjük, és beletöltjük a masszát. Előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 percet sütjük. A teteje vékonyan roppanós, belül lágy, krémes és brutálcsokis. :)

Igaz, én nem gyümölcsöztem össze a tetejét, mert Lil még mindig tartja magát a "piros, kicsi és gömbölyű, ezért utálom, és nem eszem meg" nevű dilijéhez, viszont tényleg jó hozzá egy lehetőleg fanyar gyümölcs, és pár kanál krémesen lágy vaníliafagyi. Mi simán, még langyosan ettük, a kép készültekor még rendesen gőzölgött, ahogy felvágtam. 



Annyira bejött, hogy később újrázni szerettünk volna, de nem akartunk annyit várni a sütésre, így azt találtuk ki, hogy muffinformába pakoljuk. Egy pindurit itt változtattam kíváncsiságból. Az egyik tortám után maradt 4 evőkanál őrölt grillázsom, azt beletettem, viszont, hogy érződhessen, a kakaóport kihagytam. Nagyon-nagyon finom lett, omlós, lágy, hamar el is kapkodtuk, de következőnek marad a sötét, intenzíven csokis-kakaós verzió, az az igazi! :))



Megjegyzések

  1. Nagyon guszta lett! Örülök, hogy elkészült Nálatok is! Kisfiadnak nagy ölelés és sok ilyen torta akkor még:)

    VálaszTörlés
  2. Most már muszáj lesz beállnom a sorba és elkészítenem, hogy veletek együtt hódolhassak ennek a csodálatos tortának....mert biztosan csodálatos, ha ilyen csábítóan néz ki és ennyien áradoztok róla! És piros pont a grillázzsal megbolondított muffin-ért....jajhhhh.....:-P

    VálaszTörlés
  3. Meghiszem, hogy nagy a szerelem :) ez a tortaa valami fenomenális lehet :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, de guszta! :) Pont olyannak látszik a képen is, ahogy leírod, töményen csokis-mogyorós íz... tényleg maga a Mennyország, igaza van a kisfiadnak! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése