Fahéjas tejszínes szilvafagyi roppanó, diómorzsás csokiburokban


Igen, elérkezett a várva várt pillanat, végre rászántam magam, azaz összekapartam a bátorságomat, és elkészítettem életem első mini magnum fagyiját. :) Olyan sokszor nézegettem Praliné Zsuzsinál a kívánatosnál-kívánatosabb jégkrémeket, hogy egyszer csak úgy döntöttem, kész, vége, nem sóhajtozok most már, hanem nekiállok, hátha összejön. Összejött. :) Innentől nincs megállás! :)

Online webshopban rendelhető jégkrémforma, kisebb, vagy nagyobb klasszikus alakú, szívecskés, vagy bordázott, tudom ajánlani, igen jó minőségű szilikomart, és csak egyszeri beruházás. (És még pálcikák is vannak a csomagban!) Ez a mini csak kétezer-párszáz forint volt, 4 darab finomság készülhet benne egyszerre. (Nem beszélve arról, hogy mennyire más egy házi fagyit kínálni, amit saját kezünkkel raktunk össze.)

Gyerekeim csodálkoztak is: Hú, ez te csináltad? Tényleg? Ez komoly? De baró! :)))


Szilvafagyi

3 tojás sárgája
10 dkg barna nádcukor (simával is jó)
2 teáskanál fahéj
3 dl zsíros tej

5 dkg aszalt szilva
10 dkg friss kékszilva

250 ml tejszín (30%-os állati)

10 dkg  étcsokoládé
diómorzsa

Az aszalt szilvát és a kékszilvát aprítógépben ledaráltam, átpörgettem, majd kicsit összefőztem, hogy kinyerjek némi lilás színt, ami nem nagyon sikerült, egész halvány lila lett, viszont az íze összetettebb lett, megerősödött, szóval nem is volt hülye ötlet.

A tojássárgáját cukorral, fahéjjal, tejjel forráspontig kevergetve összefőzzük, a szilvapürével összekeverve hűtőbe tesszük.

A jól behűtött tejszínt habbá verjük, a szilvás fagylaltalappal összeforgatjuk, és a kis formákat megtöltjük vele. A pálcikákat is a helyükre toljuk. Ez a mennyiség 8 darabra lenne elegendő, én a másik felét simán dobozba töltöttem, az indiános körbeülős muri miatt. :)

A csokoládét vékony, magas bögrébe tördeltem (egy kockát kihagyva), 1 teáskanál olajjal együtt mikróba küldtem. 10 másodpercenként átkevertem, nehogy az alja leégjen, mikor a felső kockák még egyben vannak. Mikor már szépen felolvadt, beledobtam a kihagyott egy kockát, olvadásig kevergettem, én így temperáltam a csokit. Ettől a kis trükktől lesz roppanós a burok, ez segíti újra kialakulni a kívánt rácsszerkezetet.

Kiemeltem a fagyikat a formából, belemártottam a csokiba, és enyhén rázó mozdulatokkal igyekeztem vékonyítani rajta. Roppant gyorsan ráfagy, csak pár másodpercig kell kézben tartani, vagy ezen idő alatt magtöretbe (mogyoró, mandula, stb.) forgatni. Nálam ez most diómorzsa volt, ami darált dió, darált keksz, rum, pici olvasztott vaj morzsásra gyúrva, kis időre tálcára kiterítve szikkadni, hogy ropogós legyen. Jól passzolt hozzá! :)



Formát pedig innen passzoltam: gasztroshop  

Megjegyzések

  1. Hát ez nagyon-nagyon szép lett, tökéletes a burok is!! Meg a szilvafagyi is szuperül hangzik!
    Ha megengedsz egy megjegyzést: temperálni ebben az esetben nem kell a csokit, nincs igazán értelme, mert amint az ideális hőfokúra hűtött, temperált csokink találkozik a fagyott, mínusz-egynéhány fokos jégkrémmel, a hirtelen hőmérsékletkülönbségtől rögtön elveszti a temperáltságát. Ebben az esetben szimplán attól lesz ropogós a csokiburok, hogy ráfagy a jégkrémre :) (Bonbonnál azért temperálunk, hogy szobahőn legyen roppanós-szép a csokink, és nem kézben olvadozó, míg ezek a jégkrémnél nem játszanak, mert fagyosan esszük meg.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mertem kockáztatni! :D Viszont jó, hogy már tudom ezt is! nagyon köszi a kiegészítést, így egy lépéssel könnyebb megcsinálni! :)

      Törlés
    2. Szívesen, én is azt szeretem, ha lehet vhol egyszerűsíteni :))

      Törlés
  2. Ez tényleg nagyon király! Szabadalmaztasd a Magnumnál :)) Mandulásat is csinálsz, az a kedvencem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haboska, nem lődözünk lefele poénokat! ;) Hát mi is a kedvenc alapanyagom? :D

      Törlés
  3. Nem hiszem el, hogy elsőre ilyen szépen sikerült! :) Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig láthatod! :D Vagy nagyon szerencsém van, vagy ilyen hosszadalmas volt a lelki rákészülés, vagy csak a jó alapanyag, ki tudja? :)

      Törlés
  4. De baró! :)) Nagyon ügyi vagy, képzelem, a gyerekek mennyire díjazták a jégkrémeket! :)

    VálaszTörlés
  5. Jövök, örökbe fogadsz? CSODÁSAK...épp az én ízlésemre hangolva:d

    VálaszTörlés
  6. Már a neve is csábítóan hangzik a fotók láttán meg... hmmmmmmm :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése