Mracipános szilvás pite, Blogkóstoló XI.


Én is elkészültem a blogkóstolós sütéssel. Vegyes érzelmekkel írok most, mert nagy-nagy lendülettel vetettem bele magam, és előre éreztem az ízt, amit vártam. Nem teljesen sikerült elérni a tökéletest. :)

A sorsoláson nekem Eszti blogja jutott, a Méz és Olíva nevezetű, amiről gyorsan ki is választottam a kedvemre való receptet, ami mi más is lehetne, mint marcipános? :) Ez a málnás marcipános pite volt. Aranyos blog, kedves szavakkal, jó kis receptekkel, érdemes kutakodni nála. :)

Mivel friss málna már nincs, fagyasztottat nem szerettem volna, így szilvásat sütöttem, mert tudom, hogy jó pajtások a marcipánnal. Így aztán fahéj is került bele, szintén jó haver. Kóstoltam már ezt a hármast, akkor nagyon bejött!

A marcipán mennyiségét megemeltem, egyrészt, mert Eszti szerint is lehetne marcipánosabb, másrészt, mert volt pont 25 deka rózsaszín marcim, ami ide még színében is pont passzolt.

Recept tehát:

A tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2-3 ek méz
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 cs sütőpor


Töltelék

  • 25 dkg tejföl
  • 25 dkg marcipánmassza
  • 2 tojás
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 30 dkg kékszilva
A lisztet vajjal, cukorral elmorzsoljuk, többi összetevővel omlós tésztát gyúrunk, behűtjük. Pár óra múlva kibélelünk vele egy piteformát (nálam most 22*31-es tepsi), majd jöhet a töltelék. A gyümölcsön kívül mindent az aprítógépbe pakoltam, összepörgettem, beleöntöttem, a szilvát darabolva rádobáltam.  180°C-on sütöttem addig, míg a töltelék már nagyjából megszilárdult.



Konklúzió:

ad 1: a tészta iszonyú vastag, pedig nagyobb felületen oszlott a mennyiség, legközelebb bőven elég a fele.

ad 2: nagy hiba tejföllel kikeverni a tölteléket, egyszerűen nem illik hozzá az a fanyar, savas íz. Kicsit drágább, de helyettesítsük zsíros tejszínnel, sokkal-sokkal finomabb!

ad 3: simán kell bele 25 dkg marcipán, így is alig lehetett érezni, eredetileg 10 deka lett volna.

ad 4: 50 dkg gyümölcs az eredeti, a 30 is elég, hogy más íz is szerephez jusson.

ad 5: Nem kell 180°C, így a tészta már sötétbarna, mire a krém hajlandó végre megszilárdulni. Inkább lassabb, de hosszabb sütési időt igényel, maradjunk a 160, max.170 foknál, kb. háromnegyed órát, így bizton megsül a tölti, mielőtt túlsülne a tészta.

Egyébként meg igen érdekes, nagyon finom, krémes sütit kapunk. :))

Megjegyzések

  1. Jól néz ki, és jó, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! :) Én is nagyon szeretem a marcipános sütiket, egyszer talán elkészítem az instrukcióid alapján! :)

    VálaszTörlés
  2. hehe, nekem az előző körben jutott Eszti blogja és pont ezt a pitét néztem ki, de végül kifutottam az időből és mást kellett választanom!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a marcipánt úgyhogy nekem nagyon csábító ez a recept :) A kép alapján mennyei lehetett :)

    VálaszTörlés
  4. Ebből is látszik, h ízlések és pofonok :) A kép alapján simán nyújtanám a tányérom amúgy :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ízlések és pofonok. :) Nagyon jó kis recept, tényleg, fiamnak kimondottan ízlett, bár ő is meghagyta a süti szélét (vastag volt), és fanyarnak találta a krémet. Viszont elfogyott, tehát az ötlet remek. Csak finomítanék rajta picit. :))

      Törlés
  5. Szerintem is jól néz ki :) És köszönöm a tapasztalatokat is. A szilvához tényleg túl fanyar lehetett a tejföl, de nekem a málnával nem volt az. De azért kipróbálom majd tejszínnel is, sőt igazából a mascarponéval is kacérkodtam még. A marcipán mennyiségét ha nem bánod, meg is emelem a receptben, mert én is éreztem, hogy lehetne több, de még azóta sem volt lehetőségem újrasütni. Egyébként ebben a kerámia piteformában nekem máshogy sül a tészta, mint tepsiben. Ha kerámiában sütöm, akkor picit melegebb sütőt elbír. Mondjuk, azt el kell mondjam, hogy az új sütőm nyomába sem ér a réginek :(
    Egyébként nagyon tetszik az ízkombináció, amit kitaláltál :) Szilva, fahéj, marcipán... hmmm.... (h)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, szerintem is a gyümölcsváltás okozott ízbeli különbséget! :) Már újráztam belőle tejszínnel, ezúttal piteformában, kicsit vékonyabb tésztával, és most egészen selymes íze lett a tölteléknek. Azóta rájöttem már, hogy bennem van a hiba, én valami frangepane-szerű állag- és ízélményt vártam, nyilván ez egy sokkal krémesebb, lágyabb pite, mint amit elképzeltem hibásan. De mindenképpen köszönöm az ötletet, mindkétszer hihetetlen gyorsan elfogyott! :D

      Törlés
    2. Igen, ez inkább krémesebb pite. És ha nem bánod (remélem, nem :)), nyúltam az ízkombódat, és a szombati pitepartyra - amire hivatalosak voltunk - egy marcipános szilvás pitét vittem, természetesen fahéjjal. Nagyon kapós volt (o), nekem csak a gyerekek maradéka jutott kóstoló gyanánt :-) Úgyhogy én is köszönöm az ötleted (f)

      Törlés
    3. :D Alakul ez! :D

      Törlés

Megjegyzés küldése