Ragadozó-torta húsimádó módra / Meatloaf cake with mashed potatoes


Rendhagyó bejegyzés következik, egy különleges alkalom okán. Édességimádó, gyerekkora óta cukrásznak készülő, nassolnivalóból soha ki nem fogyó, tortákat halmozó nőnek már miért is lenne olyan pasija az élete szerelme, aki szívesen harap az évenként egyszeri édes-habos tortájába? Murphy keze hosszú, egyértelmű tehát, hogy a sokszori próbálkozás és kudarc után új megoldás felé kellett néznem, és a humor oldaláról megfogni a dolgot, és a pasit! :P Tudjuk ugye, hogy a gyomrán keresztül vezet az út? :D

Barátnőmékhez utaztunk el, megbeszélve, hogy közös vacsit csapunk, egyben felköszöntjük később érkező, mit sem sejtő páromat. Tortakarikával, vacsinak valóval felszerelkezve utaztunk le a gyerekekkel, már út közben fogalmazódó ötlettel.

Mona azonnal lelkesedett, aztán feldobott vagy 20 sütiötletet, hogy mégis, ha már szülinap, meg egyébként is, de hát ezt sem? és ezt sem? na, de ha ezt? nem? Na jó, legyen hús...

Íme tehát a recept:

Fasírozott "tésztalapok"

1,2 kg darált sertéscomb
1 fej aprított vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
két marék zsemlemorzsa
2 tojás
3 teáskanál ételízesítő (igen, ez van, tudom, hogy most fúj-fúj, meg minden, de én szeretem :P )
sok őrölt bors
só (szereti a hús, ne fukarkodjunk!)
pirospaprika
25 dkg reszelt trappista sajt

Áztatott kenyeret most nem akartam, volt bőven anyag. Sajton kívül begyúrtam a fasírtnak valót, és három cipót formáztam belőle. A tortaformába sütőpapírt teszünk, erre rálapogatjuk az egyik húscipót, szépen, alaposan, hogy mindenütt egyforma legyen lehetőleg, majd mehet rá az 1/3 mennyiségű sajt. 180°C-on 25-30 perc alatt sült meg egy lap. Mindhárom lapot elkészítjük, közben megpucolunk a krémhez:

1 kg burgonyát, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük és jön hozzá
20 dkg vaj
1,5-2 dl tej (burgonyafüggő, lehet, hogy fél deci is elég)
bors
ételízesítő, és az egészet gyors mozdulatokkal, fakanállal habosra keverjük.

A kihűlt lapokat a pürével tortaként betöltjük, a kimaradó krémet majonézzel elkeverjük, bevonjuk vele, és habzsákkal díszítjük a szélét.



Az oldalán és a tetején kolbászzsírban sült hagyma-morzsa van, ami roppant finom! Ehhez

3 nagy fej hagymát apró kockákra vágunk, 
1 bő evőkanál liszttel átforgatjuk,  a fölös lisztet leszórjuk róla, majd
2 evőkanál zsíron serpenyőben ropogósra pirítjuk.

Mona kolbásszal töltött karajt készített ebédre, az abból kisült zsírral kevertem el, hát valami mennyei lett! :)

Az ünnepelt először felvette a szokásos "Jaj, már megint torta..." kifejezést, de amikor megtudta, hogy micsoda merénylet készült ellene, már vigyorgott, mint tejbetök! :D

Pasi lévén sikerült bumszli szeleteket vágnia, de ez nem vont le semmit az étvágyból, hamar el is tüntettük a tányérról. Ja, és megkaptam a mondatot: Na végre! Ilyet jövőre is lehetne ám! :D 

Boldog szülinapot Oroszlánom! :)))


Este volt, mobilom volt, de emléknek tökéletes. :)

Megjegyzések

  1. Ötletes nagyon :) első ránézésre olyan mint egy igazi habos torta :D

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a Te Ragadozódat sokáig! Még engem is becsaptál, nem értettem, hol itt a húsos torta?? ;-DDD Hiába, az ellentétek vonzzák egymást, így izgalmas együtt az élet! :)

    VálaszTörlés
  3. Ismerős:))) Az én emberem sem rajong az édes tortákért, és évről évre igen nagy fejtörést okoz:) Eddig a csilisbab torta aratta a legnagyobb sikert:) A te tortádat is felvettem a listámra:)

    VálaszTörlés
  4. Ú, köszi csajok, átadom neki! :) Mézes! Hogy is van az a Te csilisbab tortád? Linket ide, de izibe! :D

    VálaszTörlés
  5. NAgyon tetszik a sztori, a torta pedig eszméletlen jól néz ki, a felvágott verzió annyira guszta!!! És az a hagymaszív... :-) Boldog szülinapot a párodnak!

    VálaszTörlés
  6. Jól néz ki, megcsócsálnám. (o)
    Az oroszlánodnak meg üzenem, hogy jól áll neki ez a hosszú haj, nyugodtan így hagyhatja. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ugye, hogy ugye? Képzeld, már szerzett birkanyírót, de megálljt parancsoltam, mert nekem is jobban tetszik így. :)) Köszi, hogy támogatsz! :D

      Törlés
  7. Mindig meglepsz minket valamilyen édesnek kinéző, de sós dologgal, nagyon mennek neked ezek (pl. KFC csike, sushiroládok, és most ez...). Boldog szülinapot a te Oroszlánodnak :)

    VálaszTörlés
  8. Boldog szülinapot utólag is, Isten éltesse a párodat! :) Ránézésre meg nem mondtam volna, hogy ez nem egy hagyományos torta! :) Megint nagyot alkottál, gratula Neked is! :)

    VálaszTörlés
  9. Habosom, kell a játék, szeretem a meglepődést az arcokon. :)) Átadom neki, köszi! :)
    Hankka, de drága vagy! :) Köszönöm, átadom! :)

    VálaszTörlés
  10. Szuper!:) Az ötlet is, a torta is! :<)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése