Szivárvány torta, topsy-turvy kivitelben / Topsy-turvy rainbow cake


Nem ez az első alkalom, hogy faragott ferde torony torta készül nálam, ám most kétszeres kihívást jelentett, ugyanis nem kör alakú egész piskótákat kellett faragni, hanem különálló lapokból épült fel, ugyanis minden egyes lap más színű, a szivárványnak megfelelően. Azaz majdnem, mert több lap kellett, így élve művészi szabadságommal, kissé szabadabban vettem a szabályt.

Mikor nagy lelkesen tervezgettük, hogy mit-hova-hogyan, készítettem egy gyors skiccet a színek miatt, később ehhez próbáltam tartani magam. Mivel ferdén faragott torta volt a cél, tudtam, hogy az alsó torta legfelső lapja egyben a felette lévőnek a legalsó lapja is, ezek tehát egy színűek, de mindjárt mutatom, mire gondolok:


Nem egyszerű mi? :D Főleg, ha a nyár legforróbb pár napján kell kisütni 10 darab más-más színű lapot...pfű, asszem' ledobtam pár kilót a saját, házi szaunámban! :))

A legalsó tortához 26 cm-es tortaformát használtam, ebben az alsó négy lap sült, egyenként

2 tojás szétválasztva
10 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg liszt
késhegy szódabikarbóna felhasználásával készült a szokásos módon.

Azaz fehérje fele cukorral habbá, majd sárgája a maradékkal szintén fakulásig, sárgájához a tej, a tejben oldott festék, vaj, liszt, szóda, végül a hab. 150°C-on 20-25 perc volt egyenként.

A kisebb, 18 cm-es lapok 1-1 tojással készültek, arányaiban picivel több vajjal és tejjel, mivel másfél tojással nem tudtam számolni, a legkisebbek pedig párban sültek, azaz az 1 tojásos massza két pici lapra volt elég. Itt a piros sült először, aztán a másik fele masszához került még csepp kakaópor és még piros, így lett sötétebb. A lila külön sült, a maradék tésztát bedobtam a mikróba és elmajszoltuk. :P

A töltelék mascarponés túrókrém volt, imigyen:

2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
20 dkg cukor
25 dkg mascarpone
50 dkg túró
20 dkg vaj
vanília
1 egész narancs
1 egész citrom

A pudingot felfőztem, kevergetve langyosra hűtöttem, a habosra kevert vajjal és mascarponéval kikevertem, jöhetett bele a túró, amit már nem törtem agyon, hogy apró rögök maradhassanak, vaníliával és kevés citrushéjjal adtam neki plusz zamatot. A citrusok levét kifacsartam, kevés cukorral édesítettem, és minden egyes lapot alaposan meglocsolgattam betöltés közben, így aztán sokkal szaftosabb, krémesebb a tészta és jól jön össze a túrókrémmel. Hatalmas visszajelzést kaptam, lelkendező sorokkal, igazán jó volt olvasni! :))


Nagy buli volt, itt már türelmetlenül várták a kóstolást! :D


A szivárvány színei. Érdekes lehetett az elválasztó kartonokat kerülgetve szeletelni, de így látszik teljes valójában. :) Boldogságos szülinapot aprónép! :D

És hogy a technikai leírás se maradjon el, elmondom, én hogyan készítem a ferde faragást. Sok videó és leírás létezik, de mind hatalmas anyagveszteséggel dolgozik, sok leeső résszel, vagy épp rizikózva a megcsúszást, valóban ferdén teszi egymásra a rétegeket, amit nem mertem bevállalni. Szóval:

Az alsó torta legfelső, negyedik lapjából kivágtam középen a felette lévő torta alsó lapját, ezt eltettem. Maradt egy lukas karikám, azaz egy keretem. Ezt vízszintesen kettévágtam a kést kb. 45°-os szögben tartva, így lett két ferde, egyik részén vastag, szemközti felén igen vékony karikám. Az egyiket a betöltött tortára tettem, a másikat átforgatva szintén, így ilyen végeredményt kaptam: (kép forrása, mert én nem fotóztam, innen)


Ezt megcsináltam a második tortával, majd a kicsivel is, csak a piciből nem vágtam ki kört középen. Aztán leburkoltam őket, pálcika került belülre, és egy elválasztó karton, majd egymásba ültettem az emeleteket. Nem egyszerű, de látványos, megéri vele macerázni. :)

Megjegyzések

  1. Fantasztikusan szép tortát alkottál! Tetszenek a szivárvány színei. Én még nem készítettem ilyen ferde tortát, de egyszer talán lesz bátorságom hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hatalmas élmény, de sok türelem kell hozzá, neked biztosan menne, hajrá! :)

      Törlés
  2. Te jó ég, ezt bevállaltad! Csak a sütés majd' két óra, ha jól számoltam... és akkor még a farigcsálás, színezgetés... Nem vagy semmi! Tutira bejött a törpördögöknek :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haboskám, 10 lap, darabonként fél óra kikeveréssel, mosogatással együtt, szóval 5 óra volt a sütés! :)) Közben persze mandulával, krémmel dolgozhattam, de egy teljes napom ráment az előkészületekre, másnap meg az összeállításra a kifagyasztással együtt, persze átfedéssel, míg hűlt az egyik, faragtam a másikat, aztán pepecselés, így, ha a saját pihenőidőmet nem vesszük, olyan 13-14 netto munkaóra van benne. ;) Hála Istennek imádták a lurkók, szóval elégedett vagyok az apró hibákkal együtt is (kis repedések, enyhe rogyás az alsó tortán megjelentek a szállítás és a meleg miatt :/ )

      Törlés
    2. Nem mondod... akkor még nagyobb respect... Most h belegondolok, nem tom h jött ki nekem ez a 2 óra, de nem is kell velem foglalkozni, tudod barna haj, szőke... :D

      Törlés
    3. Szőke? Az a Juci, de ő is csak névleg! :D Imádlak, tudod? :D

      Törlés
  3. Nagyon szuper lett, ezt én is elfogadnám.

    VálaszTörlés
  4. Le a kalappal előtted :) Én vagy 3 éve tervezgetem, hogy elkészítek egy Nem emeletes és nem ferde, csak sima kis tortát, de nem vitt rá a lélek! Zseniális lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehogy már Janka! :D Nem olyan nagy ördöngösség ám! Drukkolok nagyon, egy alap karikát ezzel az olajos tésztával nyugodtan próbálj ki, nem esik össze, nem púposodik, és nagyon finom! Tortára fel! :)

      Törlés
  5. Hős vagy Dina és nagy tortaművész!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á jema Híróóóó! :D Voltak ám olyan pillanatok, mikor átkoztam magam, hogy elvállaltam! :) De tapasztalatnak kitűnő volt, és örülök, hogy kész lett, még ha nem is tökéletes. :)

      Törlés
  6. Én csak egy tökéletes és szuper tortát látok, nem is értem, milyen hibákról beszélsz! :) Engem egy sima, mezei torta is megizzasztott a nagy melegben, abszolút elismerésem továbbra is a kitartásod, türelmed és főleg az ügyességed, kreativitásod előtt! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése