Tejcsokoládé fagylalt gép nélkül / Milk chocolate ice cream "no machine"


Hogy hogyan készíts otthon tejcsokoládé fagylaltot gép nélkül? Nagyon egyszerű, és variálható, bármilyen csokoládét használhatsz, ét, tej, fehér, töltött, kekszes, barackos, marcipános, lukas, kerek, a lényeg, hogy a kedvenced legyen. És csokoládé, ne bevonó. Mi most tejcsokisat kívántunk meg.

Főzött fagyi alap

2 egész tojás
10 dkg cukor
3 dl tej

1 tábla csokoládé

250 ml tejszín (30%-os állati)

A tojásos keveréket kis láboskában, takarékon, folyamatosan kevergetve főzd össze. Szépen felhabzik, majd a forráshoz közeledve az első buborék után húzd le a tűzről, tördeld bele a csokit, kevergetve hűtsd le egy picit, és tedd a hűtő legalsó polcára, hadd hűljön ki teljesen. Tedd fagyasztóba a tejszínnek szánt üvegtálat és a gép habverő lapátjait. A tejszín is hűtőben van már.

Mikor a főzött alap hidegre hűlt és besűrűsödött, verd habbá a tejszínt, forgasd hozzá a krémet, és egy egy literes dobozban tedd fagyasztóba. 2 óra múlva keverd át, majd még egyszer, és végül egy igen finom, krémes, habos, könnyű finomságot tálalhatsz nasizni vacsi utánra. :) Jó étvágyat!

 A tálalás csakis a fotónak szól, mi igaziból úgy kedveljük, hogy a dobozt viszem be a nagy franciaágyra, körbeüljük, mint az indiánok a tábortüzet, és kanálcsatákat vívunk nagyokat nevetve. :)

részletezés arra a kérdésre, hogy nem fagy-e kőkeményre: 
  • Azért nem, mert másfél-két óránként villával átkeverem. A széleken már fagy, középütt még folyós, de átmozgatom, úgy teszem vissza, és persze nem várom meg, hogy kopogósra fagyjon. Ha ott hagynám egy éjszakára érintetlen, persze ez történne, de a házi fagyi már csak ilyen. Viszont nincs benne olyan mesterséges adalék (vegyszer), ami habosan tartaná akkor is, ha otthagyod. Ennyi csak a trükk.

  •  Vacsi előtt ki szoktuk venni a hűtőbe, vacsi utánra pont jó az állaga.

  • Ja, a jégkristályok nagysága a titok. Ha érintetlen fagy ki, akkor nagy, erős kristályszerkezet alakul ki, ha viszont közben át-átkeverjük (erőteljesen, nem kímélve) akkor ezek a kristályok összetörnek, a fagyi lágy, krémes állagot kap. Ezt csinálja a gép is.



Megjegyzések

  1. Ójajjj nekem :) finomságos lehet ez a fagyi!

    VálaszTörlés
  2. Én is készítettem csokis fagyit gép nélkül, hasonlóan mint te, nagyon finom tud lenni:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon finom volt! Persze jó minőségű tejcsoki került bele, az a lelke. :)

    VálaszTörlés
  4. Szépen tálaltad, de a dobozban is mesésen néz ki! :) Nagggyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése