Linzertekercs


Végigsöpör a háziasszonyok körében. Hogy miért? Mert gyors, egyszerű, olcsó, és hálás. Pillanatok alatt elfogy. Még a dupla adag is. Marka bejegyzése győzött meg, tényleg érdemes nekiállni! Alapból Barbi érdeme, ő hozta köztudatba az igen egyszerű tésztát, és rengeteg ötletet is ad hozzá még.

Rém egyszerű a recept:

40 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
csipet só

a kakaós töltelékhez: (1 rúd)
1 evőkanál olvasztott vaj
1 púpos evőkanál lehetőleg holland kakaópor, vagy sima, de akkor inkább 2 evőkanál
4 evőkanál porcukor

a mogyoróvajashoz: (2 rúdra elegendő)
15 dkg mogyoróvaj (mivel sós, itt kissé megemeltem a cukor mennyiségét)
1 evőkanál holland kakaó
8 evőkanál cukor

lekvároshoz:
házi baracklekvár


A lisztet és sót elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tejföllel. Irány  a hűtő egy fél órára, hogy a vaj visszahűljön. S-késes aprítóban is működik, csak dobáljunk bele mindent, majd pár rövid darálással kész is a tészta. Hűtés szintén jót tesz. 

Én dupláztam, így 4 cipóra osztottam a tésztát, egyenként kb. A/4-es nagyságú téglalappá nyújtottam őket, a kakaósnak szánt lapot megkentem az olvasztott vajjal, úgy szórtam rá a tölteléket. 
1 rúd kakaós, 1 rúd lekváros, és 2 rúd mogyoróvajas-kakaós lett belőle. Feltekertem őket, olajozott gáztepsiben 180°C-on 20-25 perc alatt átsül. Ne hagyjuk megbarnulni. 




Tényleg gyorsan kész van, ám legközelebb csak kakaósat készítek. Hihetetlen, mennyire jól illik hozzá! A lekváros apa miatt készült, hátha lekenyerezem, és nem kell maceráznom a linzerkoszorúval, amit imád, de sajna nem sikerült áttérítenem. Azért nagy duzzogva fél óra alatt betolta ám. :)) A mogyoróvajas kissé száraz hatású volt a lágy kakaóshoz és főleg a lekvároshoz képest, hiába volt intenzíven mogyoróízű, szóval jó próba volt, de a kakaós koronáját nem verheti le. Legközelebb 4 rúd kakaós a cél! :D



Megjegyzések

  1. Ez tényleg jó receptnek tűnik! Beállítom a sorba! :)

    VálaszTörlés
  2. Húh, de jól néz ki! Még sosem készítettem, de ahogy elnézem érdemes megpróbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. 4 rúd skakaós, abból le is foglalnék egyet rögtön :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése