Szent György-hegyi palacsinta Blogkóstolóra és SAD-ra


Újabb fordulóhoz érkezett a Blogkóstoló, ezúttal Teller-cake a házigazda. Egy kedves újonnan megismert bloggertársamat sorsolta nekem, Csigabigét, akinél meg is találtam azt a desszertet, amit már régen kiszemeltem, de még sosem álltam neki. Bennem élt egy ízkombináció, így hát természetesen átszerkesztettem a receptet arra az ízvilágra, amit régóta dédelgettem fejben. A név is másként él, Csigusznál Szentgyörgyi palacsinta, én Szent György-hegyi palacsintaként ismerem, főként a bor miatt, hiszen eredetileg nem puding, hanem borsodó fedi a tésztacsigákat. A borról lett elnevezve. :)) (amilyen borom most nekem természetesen nem volt, és csak ezért nem is vettem pont olyat, de azért próbáltam megadni a módját)

Egyúttal Szofikához is jelentkezem a nála futó SAD, azaz Süss! Alkoss! Díszíts! 19. fordulójára, ahol most a Dió vs. Mák a játék témája.  Gondolom egyértelmű, hogy a dió mellett teszem le a voksom. :)

Szent György-hegyi palacsinta

Palacsintához:

40 dkg liszt (fele rétesliszt)
3 nagy (vagy 4 kicsi) tojás
nagy csipet só
1/2 dl olaj
2 dl tej
szénsavas ásványvíz / szóda

Töltelék:

30 dkg darált dió
20 dkg finom kristálycukor

Sodó:

5 tojás sárgája
10 dkg cukor
200 ml tejszín
200 ml Szent György-hegyi Rizling (helyett nálam most vörös, de ez lenne az eredeti, ezt változtattam egyedül)
12 dkg vaj (! nem margarin!)
1 tasak vaníliás cukor

Hab:

5 tojás fehérje kemény habbá verve
3 evőkanál házi baracklekvárral.

Palacsintát sütünk a megszokott módon, annyi szódával felengedve a tésztát, hogy vékonyak legyenek, azaz a merőkanalat befedi a massza, de nem túl sűrű. Olajozott palacsintasütőben kijön belőle kb. 30-35 darab. Cukrozott dióval megtöltjük, feltekerjük, majd minden tekercset három felé vágunk, és egymás mellé hőálló tálba vagy kis tepsibe állítjuk.

A sodó anyagait lábasba téve nagyon alacsony lángon sűrűre főzzük, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki, óvatosabbak gőz fölött is készíthetik, úgy picivel lassabb, de akkor is folyton keverni kell.

A palacsintákra ráöntjük a kész sodót, kicsit hozzáütögetjük az egészet az asztalhoz, hogy a légbuborékok feljöhessenek, helyükre sodó folyhasson, majd előmelegített 180°C-os sütőben addig sütjük, míg a szósz megköt. Ez nem sok, kb. 10-15 perc. Addig a habot keményre verjük a baracklekvárral, csinos kis halmokat rendezünk rá, és már csak addig sütjük, míg szép színt kap. Én abban a pillanatban elzárom a sütőt, amikor így visszateszem, és a lassan hűlő sütőben 10 perc alatt megtörténik a csoda. Elkészültünk. :))


Most jön a legdurvább rész: meg kell várni, míg kihűl egy kicsit, így ugyanis képtelenség normálisan szeletelni, csúszik-mászik, szétesik a tányéron, de Dina az Dina, persze megpróbálta, és pórul is járt, de ha egyszer  egyikünk sem tudott ellenállni az eszméletlen illatoknak?! :D 
A szebb fotók ma reggel, már hűtőben lehűtés után készültek, ám a habon látszik, hogy utálja a szeletelés utáni hűtést, szóval mea culpa. Viszont fenséges, igazi nagymenő desszert, jelen pillanatban lazán leköröz bármit ízben. (és akkor is langyosan a legfinomabb, akárhogy is néz ki. pont. :D )



Megjegyzések

  1. A címet olvasván a klasszikus palacsinta kinézetet vártam, és mivel nem azt találtam, kíváncsian olvastam a receptet, hogy lesz a palacsintából ilyen formás kocka alakú szelet?
    Elég munkaigényes finomság, de a végeredményt elnézve megérte a fáradozást.
    Nagyon jól mutat, és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Úúú, engem meggyőzött! Leginkább az aranyszínű tojáshab a tetején! :)

    VálaszTörlés
  3. Most így ebéd előtt, éhesen, kínzás volt idejönnöm. :-d Nagyon kívánatos az a "szeletke", ma egész nap csak ezen fog járni az agyam. :d

    VálaszTörlés
  4. Ez igen kedves kartársnő, két legyet egy csapása? :-DDD Még szerencse, hogy ilyen gyönyörűséget hoztál! <3 Kedvem lenne egy nagy kockát most bekebelezni, persze csakis langyosan! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg blogot kóstoltam, de tudtam, amikor nekiálltam, hogy diós lesz, mert úgy akartam. Aztán eszembe jutott Szofika, és az ő kiírása, tehát miért ne? Méltó versenytárs! :))

      Törlés
  5. Próbáljátok ki, mert tényleg verhetetlen, baromi finom. Lányom itt hisztizik, mert bár vacsi után, és reggelire is ezt evett, most úgy döntöttem, hogy muszáj várnia, Öcsi is tuti kérne még. :))) (lehet újra neki kell állnom?? :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha így van, és újra nekiállsz, fénypost ide is! :))

      Törlés
  6. Zseniális ez a desszert ! Rögtön leharapom a monitorról :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűséges lett a pirult habcsúcsokkal! :) Nagyon guszta lett, főleg az utolsó fotón! :) Mi sem bírtuk kivárni, hogy kihűljön, tényleg langyosan a legjobb! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?? :D Épp most gondolkodom újabb variánson, mert muszáj duplázni. :)))

      Törlés
  8. Nagyon jól néz ki! Ma megint tanultam valami újat! :) Finom ízkombinációt hoztál össze :)

    VálaszTörlés
  9. Hű, ez nagyon csábító és eredeti. Meg kell próbálnom nekem is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése