Cukrozott, kandírozott narancshéj Játszunk az étellel. Néha színes, csillogó kristályok, néha áttetsző, ragyogó szépségek. Nem mellesleg finomak. És hol roppanós, hol puha állagúak. Karácsony tájékán kötelező. Mivel idén még nem vettem narancsot, feltöltöm a tavalyi képeket, de most már muszáj leírnom, hogyan készítettük anyuval együtt gyerekkorom óta.  Már van gyorsabb verzió, de nekem pont a várakozás tetszik benne, hogy napokig "gondozgattam" az üvegben, mert az az én feladatom volt. 


Percekig képes vagyok gyönyörködni a ragyogó mintákban, annyira kár, hogy ezt egy fotó nem adja vissza. Olyan jó élmény pedig. :)

Így készítsünk tehát napfényben életre kelő kristályköveket, akarom mondani cukrozott narancshéjat:

narancs héja 
cukor
víz 
hűtőszekrény

Nem kell egyszerre megpucolni a narancsokat. Amikor eszünk egyet, a héját ne dobjuk ki, kapirgáljuk vagy vágjuk ki belőle a fehér belsőt, és vágjuk tetszőleges formákra, majd befőttesüvegbe gyömöszöljük, hideg vízzel feltöltjük, és irány a hűtő. Következő narancsnál szintúgy, mehet a héja a többi közé. Egy dologra kell figyelni, hogy minden nap a vizet öntsük le a héjakról, és pótoljuk tiszta hideg vízzel újra. Ez volt az én feladatom mindig. :) 

3-4 nap ázás után, amikor már szép puhák, majdnem áttetszőek a héjak, kezelésbe vesszük őket. Leöntjük az áztatóvizet, lábasba tesszük, és felöntjük újabb adag tiszta vízzel. Felforraljuk, pár perc lobogva forrás után leszűrjük, lecsepegtetjük, lemérjük. A héjjal megegyező mennyiségű cukorral feltesszük újra a tűzre. Ide már nem kell víz, van a héjban elég.

Nem kell nagy lángon, nem karamellizálni akarjuk. Lassú lángon, néha átkeverve addig játszunk vele, míg a héjak üvegessé válnak, a szirup már habot vet, de még folyik. Ekkor sütőpapíros tálcára borítjuk, és széthúzgáljuk egymástól a darabokat, ne kelljen utólag széttöredezni. A cukor szépen bevonja, néhol fényes máz, máshol kristályos réteg keletkezik rajta. A vastagabb héjak puhák, a vékonyabbak törős-roppanós állagúak lesznek. Ki ezt, ki azt szereti a családban, így mindig vegyesen készül.

Aztán a szirupot elhasználom krémbe, vagy tortatésztába, a héj is gyümölcskenyérben, beigliben, stollenben végzi, már ha marad, mire odakerülök. Kellemes drágakőgyártást! :D


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)


 https://www.facebook.com/pages/Dina-vil%C3%A1ga-tort%C3%A1k-s%C3%BCtik/198016146952133?ref=hl

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

 https://www.facebook.com/groups/177604679101465/

Megjegyzések

 1. Milyen jó, hogy közzétetted! :) Biztos, hogy nem fogom eldobni a narancshéját ezután, és a citromot sem. Köszi szépen! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, nagyon szívesen. :) majd mesélj, milyen lett! :)

   Törlés
 2. Névtelen12/03/2013

  Biztos nagyon szép és finom. Kár hogy a citrusféléket vegyszerezik szállítás előtt, amit hiába mosol és áztatsz, attól még benne van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anonymus! Igen, legtöbbjüket tényleg kezelik, de nem mindegyiket. Minden üzlet köteles kiírni, hogy mivel kezelték, és kezelték-e egyáltalán. Ez az információ valóban ott van minden valamirevaló üzlet narancsos polca előtt-fölött. A vegyszerekre rákeresve megtudható, hogy az mosással, áztatással eltávolítható-e (többnyire igen), vagy illóolajban oldódó, ezért a héj fogyasztásra alkalmatlan. IIletve vannak bio narancsok is, amelyek mindenképpen vegyszermentesek. Nem kell tehát leírni valamit csak azért, mert hiányos információink miatt félünk tőle. :) Bátran állj neki, nagyon finom, csak előtte alaposan nézd át, mit veszel, és hol. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése