Csokis-gesztenyés pozsonyi kifli

Kifli
 Tipikus téli sütemény, nem maradhatott el. Viszont olyan sok diós, mákos, mandulás sütike készült már nálunk idén, szerettünk volna valamilyen különleges ízűt. Így lett csokoládés-gesztenyés (narancsos). Hm...hamar elfogyott ez is. :D

50 dkg liszt
7 dkg zsír
20 dkg vaj
nagy csipet só
6 dkg porcukor
2 dkg élesztő
3-4 evőkanál tejföl

40 dkg gesztenyemassza
10 dkg étcsokoládé
5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

1 tojás a kenéshez
tetejére porcukor

A lisztet a sóval, cukorral elkeverjük, az egészet a zsiradékokkal elmorzsoljuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és összegyúrjuk annyi tejföllel, könnyed mozdulatokkal, hogy jól formázható, selymes tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva irány a hűtő 1-2 órára.

Közben a két csomag, azaz 40 dkg gesztenyét felolvasztjuk, összetörjük, összekeverjük a szintén felolvasztott csokoládéval, narancshéjjal és ha nem találjuk elég édesnek, porcukorral beállítjuk az ízt. (Naná, hogy én tettem még bele 2 evőkanálnyit!)

A formázás  nálam úgy alakul, hogy 3 egyforma cipóra osztom a tésztát, egyesével négyzet alakúra nyújtom 2-3 milliméteres vastagságúra, majd pizzavágóval két-két húzással 9 egyforma négyzetre osztom. Így, mivel ezt háromszor ismétlem, 27 kifli jön ki. 

Formázás: inden négyzetre teszek átlósan egy kis gesztenye-kolbászkát, vizes ecsettel meghúzom a négyzet széleit. Az egyik sarkat áthajtom a tölteléken, a másikat enyhén meghúzva szintén áttekerem rajta, majd hanyatt fektetve összecsípem a sarkaknál a tésztaszéleket. Most a felül lévő zárást magam felé fordítom, és a két végét lefelé fordítva kiflit formázok belőle. Tojással lekenem, és 180°C-os sütőben pirosodásig sütöm, azonnal, még forrón porcukorral hintem. 

Valami hihetetlen finom a gesztenye a csokival! :))


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Imádjuk a pozsonyi kiflit, főleg a diós és mákos verziót :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett ez a kifli, egy bögre forró teával mennyei lehet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése