Gooey chocolate cake Gordon Ramsey nyomán


Csokoládé torta
Sasó, a Sütök-főzök blog írónője érdekes új játékkal rukkolt elő. Szakácsmustra név alatt minden fordulóban kiválaszt a házigazda egy ismert sztárszakácsot, tőle kell sütni-főzni, és bemutatni az eredményt. Amikor hírét vettem, dédelgettem magamban, hogy ha majd egyszer rám kerül a sor, akkor azonnal bedobom Gordont, mint kedvenc figurámat, ám nem véletlenül vagyunk barátok. Ezek szerint a szakácsokat is hasonló értékrend szerint imádjuk, egyből Gordonnal nyitunk. :D

Sokat szemezgettem a publikált receptjei között, ám amikor szembejött velem ez a gyönyörűség, már nem volt kérdéses, elvesztem. Mentettem le még linkeket más desszertekhez is, de újra és újra visszatértem ehhez. Muszáj volt megcsinálnom!

 A leírást több kitűnő recept közt ITT találtam.

Tészta

120 g étcsokoládé (lehetőleg 70%-os)
5 tojás szétválasztva
200 g puha vaj (nem margarin!)
220 g kristálycukor
90 g átszitált liszt

Krém

284 ml tejszín (kint 48%-os double cream, állati, itthon 30%-os állati; gondolom kint 142 ml-es az alap doboz, én 3 dl-t használtam)
200 g creme fraiche (ez helyettesíthető jó minőségű, zsíros, 20%-os tejföllel)
2  lime, vagy 1 citrom reszelt héja

Tetejére

150 g étcsokoládé
142 ml tejszín (az előző szintén, ott double cream, itthon 30%-os állati, én 1,5 dl-t használtam)

25 g reszelt  csoki és
100 g csokiforgács a díszítéshez

A sütőt kapcsoljuk 160°C-ra. Vajazzunk ki egy 23-24 cm-es kapcsos tortaformát.
Gőz fölött olvasszuk meg a 120 g csokoládét, picit hűtsük vissza, majd keverjük bele a tojássárgákat. Egy másik tálban habosítsuk ki a vajat 100 g cukorral, majd keverjük hozzá a csokis masszát. A tojások fehérjét verjük kemény habbá a maradék, fokozatosan adagolt 120 g cukorral, végül óvatosan forgassuk bele a csokis krémet és a lisztet. Kanalazzuk a formába, 40-45 perc után tűpróbával ellenőrizzük. Ha a tű tisztán bukkan elő, vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk állni, majd borítsuk rácsra a tésztát. Végleges hűlés után vágjuk ketté lapjában.

A krémhez verjük nem túl kemény habbá a tejszínt, forgassuk bele a tejfölt és a citrushéjat. Töltsük a két lap közé az össze krémet. Ne ijedjünk meg, én féltem, hogy folyós lesz, de a citromhéj meghúzta annyira, hogy jó legyen. :)

A bevonathoz a tejszínt és a csokoládét gőz felett olvasszuk össze, picit hagyjuk hűlni, majd kenjük a tortára, tetejére és oldalára is. Végezetük dekoráljuk csokireszelékkel és forgáccsal. Forgácsot úgy tudunk előállítani, hogy a táblás csokoládé sima felét felülre fordítjuk, és nagy konyhakés élét végighúzzuk rajta. Ezt halmozzuk a torta közepére.


Véleményem a süteményről? Abbahagyhatatlan. Tényleg. Pedig nem egy kis semmiség. Sacherre hasonlító, durván csokis, nehéz, omlós tésztarétegek közt enyhén citrusos tejszínhabkrém, az egész tortán pedig sötét, kellemesen kesernyés tejszínes csokimáz. Hihetetlen, mennyire jól működik a recept! :)

Mondjuk fiam arcát le kellett volna fotózni, amikor meglátta, és megkérdezte, hogy ezt nekünk? :D Igen, nekünk.:)))

Aznap, behűtés után megszegtük, először csak ismerkedtünk az átütő csokiíz mellé társuló halvány citromos krémmel, fura is volt. El tudnám képzelni citrom nélkül, fehércsokival kevert tejszínkrémmel, vagy ha már citromos, akkor lemon curddel is, viszont ez az igényem másnapra eltűnt. Most sokkal érettebb, finomabb az összhatás, egyszerűen zseniális! Próbáljátok ki, megéri! :) (Utólag jöttünk rá, hogy miért volt olyan ismerős az íze. Hát totál túró-rudi, komolyan! :D )


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy tetszett a játék, annak meg még inkább, hogy ezt a csodát választottad :) Biztos, hogy isteni finom és nem mellesleg gyönyörűséges! :)

    VálaszTörlés
  2. Mit ne mondjak, felcsigáztál!! :)

    VálaszTörlés
  3. Őrület, hogy milyen jól hangzik! Már alakul a konyha, rendszeresen látogatjuk a svédeket és cipeljük haza az ezer kütyüből álló, logikátlannak tűnő, de végül egésszé összeálló szerkentyűket. Tuti, hogy Ramsey is kap helyet ebben a kis zugban, ezek után pláne :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, Era, jó volt az ötlet! :)) Zsuzsi, ne várj vele, ez a "most kell" kategória simán! :D Petrus, nagyon várom már, hogy minden-minden rendben legyen és elkészüljetek a kuckóval! :)) Muszáj lesz megünnepelni, nem? :)

    VálaszTörlés
  5. Uhhhhhh ez a torta valami eszméletlenül csábítóóóó :)

    VálaszTörlés
  6. Hú de gyönyörű!!!!!!!! fél 9 ide vagy oda most muszáj megennem 4-5 darab szaloncukrot :))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon-nagyon-nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése