Csöröge fánk



Itt a farsang, áll a bál! :) Párom leges-leg kedvence a csöröge fánk. Eleinte volt is keveredés, mert én a kelt csörögét szeretem, ő pedig a valóban ropogósat. Az én anyum puhát, átcsavartat készít, az ő anyuja roppanóst, de csavarás nélkül, csak felhasított négyszögeket. Megszerettem ám a vékony-ropogóst, van annak egy varázsa, ahogy szétomlik roppanás után a szájban. De kompromisszumként megcsavarom. :P

Anyósom receptjét körmöltem le annak idején, azt írom tehát le:

35 dkg liszt
5 tojás sárgája
1 kiskanál cukor
diónyi zsír
kevés tejföl
csipet só

Levestészta keménységű tésztát gyúrunk, azaz jó keményet. A tejföl mennyisége mindig attól függ, mennyit vesz fel a liszt. Evőkanálnyi mennyiség elég szokott lenni. Alaposan kidolgozzuk, fóliába tekerve pár órát pihenni hagyjuk. Nem kell hűteni pihentetés alatt.

Lisztezett deszkán késfok vastagságra nyújtjuk, derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, mindegyik közepét felhasítjuk. 

(Néha nevetek egy-egy főzőműsoron, ahol szintén rombuszolni szeretnének valamit, és felvágja balra ferdén, meg jobbra ferdén, és csodálkozik, hogy végül kockákat kap. Hehe. Ha a vágási szögek mindegyikét azonos mértékben döntjük, nem rombuszt, csak sarkára állított négyszöget kapunk. A legjobb, ha csak az egyik vágási szöget döntjük. Azaz a derelyevágóval felmetéljük a tésztát vízszintesen, és utána 45°-os szögben. Így tuti elérjük a célt. Én most direkt túlzásba is estem, imádom a vékony, roppanós csúcsokat!)
 Nézzétek el a nagyon alapszintű rajzot, de így érthetőbb, amit írtam.

Szóval miután mindegyik tészta közepét hosszában picit bevágtuk, az egyik sarkát átfordítjuk a hasítékon, óvatosan segítve neki teljesen átfordulni, így kapja meg végleges formáját. Már csak forró olajban ropogós aranysárgára sütjük, és forrón fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintjük, mellé baracklekvárt adunk. Frissen kisülve még puha, teljesen kihűlve éri el ropogósságát. Jó étvágyat! :)


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Gyerekkorom kedvenc mártogatósa pontosan ugyanígy!! <3

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper képek, szívesen megkóstolnék pár falatot belőle, még akkor is ha nem lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy ennyire szigorú az étrend. sokat gondolkodtam rajta, hogy kipróbálom, de én nem bírnám ki az ilyenek nélkül szerintem. :) Csodálom és tisztelem a paleosokat a kitartásukért!

      Törlés

Megjegyzés küldése