Túrógombóc

Túrógombóc
Van bárki, aki ne szeretné? Nálunk nagy kedvenc. Eleinte, mikor csak próbálkoztam vele tiniként, volt, hogy a fazékban szétesett mind, fehér, sűrű löttyöt borítottam a lefolyóba. Olyan is akadt, hogy ping-pongozni lehetett volna a golyókkal, de azért leküldtük, mert hát azért mégis, legalább egyben volt. :D Végül ez az az arány, ami jól működik, a golyók szépek, van tartásuk, mégis omlósak, és veszettül finomak.

gombóc hempergetés
 A recept egyszerű:

75 dkg túró
14 dkg búzadara
3 egész tojás
2 tasak vaníliás cukor
csipet só

A túrót villával áttörjük, ne legyenek benne nagyobb rögök. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd a tálat lefóliázva 2-3 órát pihentetjük. A dara szépen megduzzad, a massza jól formázhatóvá válik.

Pihentetés közben negyed kiló zsemlemorzsát serpenyőben, kevés zsiradékon aranybarnára pirítunk. Vigyázat, a tűzről lehúzva még tovább hevíti a serpenyő alja, így néha keverjük át, és épp ezért a kívánt szín elérése előtt egy kicsivel már húzzuk le!

Nagy lábas vizet csipet sóval forralunk, nagy lángon, hogy lobogva forrjon. A masszából 3-4 cm átmérőjű labdacsokat formázunk vizes kézzel, egy tálcára felsorakoztatva. A forró vízbe dobjuk őket, 1 perc után óvatosan egy körkörös mozdulattal rákeverünk, nehogy letapadjon a gombóc. Kb. 5 perc kell neki, hogy átfőjön, feljön a víz színére, onnantól fél perc után szűrővel kiszedegetjük, és azonnal a morzsában meghempergetjük. Ez a mennyiség kétszeri főzés nálam, nem szeretem bezsúfolni őket, frissen főve törékenyek, vigyázni kell rájuk. :)

a kész gombócok

Mikor ehetőre hűlt, már tálalhatjuk is. Nálunk van, aki így szereti, simán csak a gombócot, van aki porcukorral és morzsával, ám a kedvenc a cukros tejfölös verzió.

tejföllel az igazi

Ehhez nálunk két nagy doboz zsíros tejfölt elkeverünk 1 tasak vaníliás cukorral és 3-4 evőkanál kristálycukorral, majd bőségesen nyakon öntjük a gombócokat. Repetázni szinte kötelező! :D

Jó étvágyat!


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :) 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. imÁdom, és PONT így :)

    VálaszTörlés
  2. Fúúúú, gombóc be' nyóc' :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rendben, Habosnak nyóc gombóc rendel! :)

      Törlés
  3. Erről mindig az jut eszembe, hogy amikor férjem szüleinél először ettem túrógombócot teljesen dilisnek néztek amikor kértem mellé tejfölt. Aztán apósom megkóstolta a cukros tejföllel és elégedetten megállapította, hogy ő idáig nemigazán szerette a túrógombócot mert olyan fojtó, na de így.... Mit tanulhatnak a tótok a sváboktól! ;-DDD Guríthatnál erre párat....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért nem lepődöm meg, hogy itt is találunk párhuzamot! :D

      Törlés
  4. Nálunk is nagy kedvenc, hasonlóan készül és tejföllel csúszik leginkább! :) Nagyon guszta, látszik, hogy milyen könnyed! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az biza, pár darabot úgy kellett lepkehálóval levadászni! :>)

      Törlés
  5. Én is szeretem a túrógombócot. Mi vaníliás tejföllel+fahéjjal szoktuk ennei :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vanília stimmt, fahéjjal még nem próbáltuk, pedig imááádom a fahéjat! Köszi az ötletet! :)

      Törlés
  6. Ideveleeeee :) imádjuk :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése