Mogyorónugát házilag

Mogyorónugát

Már olyan sokszor szerettem volna tudni, milyen is a mogyorónugát igazán. Persze, sokszor pörgettem már mogyoróvajat aprítógépben, és abból sokszor próbáltunk eljutni a nutellához, ami többé-kevésbé sikerült is, de voltak mellékvágányok. Az egyik alkalommal a csokit simán felvette, összeolvadt vele az aprítóban, ám amikor édesíteni szerettük volna, összeállt gyúrható labdává. Baromi távol voltunk a nutellától, viszont nagyon megközelítettük a nugátot. :) Nagyon fincsi volt, de az még nem volt az igazi (azt hiszem azt akkor sűrített tejjel tettük lágyabbá). Most viszont egy terv miatt akartam elérni a lehető legközelebb a nugáthoz.

Hogy mi is az a nugát a Nagykönyv szerint? Idézem:

„A mogyorót pörkölés és hajalás után durván megdaráljuk, majd finom porcukorral összekeverjük. Ezt a masszát hengerszéken kolloid finomságú péppé hengereljük. Ezt a pépet pralinémasszának is nevezik. A masszához több-kevesebb kakaóvajat adunk, attól függően hogy keményebb vagy lágyabb nugátot akarunk-e előállítani. A mogyoró és cukor aránya az eredeti nugátban 1:1.
Az eredeti nugát pótlására egyéb olajos magvakat és örlményeiket is használhatjuk. Elsősorban pótolhatja a mandula a mogyorót. A mandulanugát közel egyenértékű a mogyorónugáttal. Felhasználásra kerülnek nugát előállítására: barackmag, napraforgómagbél, szójabab, szójaliszt.
Dióból is lehet nugátot készíteni, de a diónugát igen hamar megavasodik és élvezhetetlenné válik.
Az olcsóbb nugátféleségekben nemcsak a mogyorót pótoljuk egyéb olajos magvakkal, hanem a kakaóvajat is helyettesíthetjük 37°C alatti olvadáspontú, keményített étzsírral. A nugátkészítésre használt keményített étzsír olvadás- és dermedéspontja között ne legyen több, mint 6°C különbség. Ez azért szükséges, mert csak ilyen zsír olvad könnyen a szájban anélkül, hogy az áruban már közönséges hőmérsékleten is olajat eresztene.
Csokoládés nugátot úgy készítünk, hogy kakaóvaj helyett egészben vagy részben kakaógyurmát adagolunk a masszához. A kakaógyurma adagolása a hengerélés előtt történik.”



Én most barna nugátot használtam, kakaóvaj helyett étcsokoládét és kevés teavajat.

100 g pörkölt, héjatlan mogyoró (törökmogyoróból valószínűleg karakteresebb lenne, ha kaptam volna)
100 g finom porcukor
50 g étcsokoládé
1 tk. teavaj

A pörkölt, sótlan mogyorót aprítógépben krémesre daráltam a pici vajjal (segít a gépnek, könnyebben dolgozik, és az állaga is krémesebb, de kanálnyi olajjal talán még könnyebb a dolog), hozzátördeltem a csokit, az a felhevült masszával szépen vegyült, persze nem hagytam abba a darálást. Mikor úgy éreztem, hogy már szép sima, hozzáadtam a cukrot. Azonnal gyurmává összeállt, a cukor "megugrasztotta", összefogta,  úgyhogy inkább tálba kapartam, és kézzel labdává gyúrtam. Szobahőn marcipánállagú, hűtőben keményre dermed, szeletelhetővé válik. 

Ha nugátkrémre van szükségem, akkor ehhez a tömeghez még 50 g vajat habosra keverek, és ehhez adom a szétmorzsolt, felengedett nugátot. Isteni finom nugátkrém lesz belőle, sütemények, desszertek töltelékének kitűnő.



Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Piszok jól hangzik! :) Lehet, hogy tévedek, de ez az egyik réteg a Mozart golyónál is? Vajon meddig áll el így el egy tömböcske?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól sejted, ez az egyik réteg a Mozartban :) Pontosan amiatt készült. :) Olvasás után 1 hetet kibír simán hűtőben, ennek a darabnak erre nem volt ideje, jött velem a talira, és gyanítom, már csak egy-két darab lapul néhány hűtőben. :D

      Törlés
    2. Köszi a választ, szerintem én is megpróbálkozom vele! De inkább azt tesztelem majd, milyen hamar fogy el... :-DD

      Törlés
  2. Fincsi lehet! Boldog névnapot kívánok! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése