Kastély torta jubileumra



Városunk hastáncegyüttesének, a Kleopátrának volt most a 10. évfordulója, erre az alkalomra készült ez a 45 szeletes monstrum. Hát, hogy is kezdjem. Utólag sem mulatságos. :D Na, jó, egy kicsit. :)

A kérés úgy szólt, hogy egy tortalapra építsem fel a Topkapi névre hallgató épület egy részét, de úgy, hogy hagymakupolák legyenek a tornyokon, ám hasonlítson a régi kastélytortára, amit már sokan elkészítettek. Több dilemma is felmerül. 
A Carol Deacon féle kastélytorta tornyai üreges, keményre száradó cukormasszából vannak, azon bevont tölcsérek. Ezek könnyű kis holmik, ám most süteményből kellett, hogy legyen.

Oké, no para, Dina kisüt pár lap piskótát, abból kis desszertgyűrűkbe több toronyrészletet összeállít mediterrán ízvilágra (fahéj, kardamom, ánizs, szerecsendió) turbózott csokikrémmel rétegezve. Majd apró pálcákat és pici kartonkarikákat bevetve magasra egymásra halmoz, még szögletesre is vág, ahogy a képen látszik, és ahogy a kérés szólt. Hogyne. Torony egy (T1) beadja a kulcsot, összedől. Dina óvatosan átforgat, vágási élek jók, látszólag stabil. Óvatosan visszavisz a hűtőbe, ahol a másik torony romjai kacsintanak vissza. Jajj. T1 hűtőbe, T2 elő, vele is macera, átforgatás, pici puncsmasszával kiékelés, újra lekenés. Úgy néz ki, jó lesz. Hűtőhöz. T1 az oldalán. Remek. T2 hűtőbe, hátha jó, T1 elő. Szétszed, kis kartonlap középen kilyukaszt, összerak, középre hosszú pálca, hogy egyben tartsa. Leken. Oké. Hűtőhöz. T2 három darabban. Hajtépés. Azt is szétszed, középre abba is hosszú pálca. Leken. Közben a közbülső falat összeállít, betölt. Az jónak tűnik. Burkol. Na, remek. Másik hűtő, tornyok az oldalukon, az egyik a másikra. A piskóta karikák már annyira sérültek, hogy omlanak szét. Ahogy az idegeim is. Jó, kész feladom, akkor lesz puncsmasszából az egész. Mindkét torony, T1 és T2 tálba zuhan, kávéval, krémmel összegyúr, közben kartonkarikákat, pálcákat kihalász, masszát desszertgyűrűbe tömköd, kettőt-kettőt egymásra pakolva. Jó. Hűtő. Még több massza, amiből két hagyma alakú kupolakezdemény. Oké. Hűtő. Ott a már bevont fal pofáraesve fogad. Ráadásul a rácsra borult, az oldalán felszakadozott a marcipán. Hihetetlen. Kiékel, formázgat, ahogy lehet, próbál menteni. Mikor vinné a szerencsétlen tortás a hűtőbe, fal meginog, és fejest ugrik, öngyilok áldozata lesz. A földön hullik romjaira. Dina lekuporodik, kukába lapátolja, majd idegbeteg módon a barátainak üvölti ki kétségbeesését chaten. Hurrá. De aznapra elég. rá sem bírok nézni.

Másnap meló után szélvészként új piskótát süt, új krémet kever, ez a fal vastagabb, nem is sikerül egyenesre, de már mindegy, csak kész legyen. Tornyok hálásak, egyben vannak. Burkol. Díszít. Hagymakupolák egyben. Burkol, erez, fest. Egymásra tapaszt, imádkozik. Meghallgattatott. Fal egyben, burkol. Míg hűl, kaput kivág, fest, díszít, mintáz. Alapot felkészít, pálcákkal stabilabbá tesz. Késő este, de kész kell lennie még ma. Oké, kartonra fal, mellé két torony. Lemér. Utólag. Marha nagy mázli, pont akkora centire, mint az alap. Ha öttel több lenne, sikítanék. De nem. Várat rápakol, tornyok dőlnek kifelé. Várat leszed, alap hűtőbe, vár szétszed, nagy, hosszú pálcával falat átdöf, két végére tornyokat nyársal, már mindegy, csak ne boruljon. Úgy néz ki, megmarad. Alapra visszapakol, kis marcipán zárókígyókat teker mindenhová. Kész.

Én is kész vagyok. Szóval amikor tortás műsorokat néztek, és azt látjátok, hogy kiabálnak, dühösek, kapkodnak, tombolnak, ne higgyétek, hogy színjáték. Néha bizony megmakacsolja magát egy-egy darab, pedig az idő rohan. Na, de mit mesélnék, ha ez nem így lenne? :))

Boldogságos Jubileumot Kleopátra csapat! :)

(Az esemény kis videó beszámolója ITT LÁTHATÓ, jól sikerült buli lett.)

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :) 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Veled sírtam és nevettem, újra magával ragadott a stílusod....nem semmi: a torta, a sztori és Dina, így egyben, elválaszthatatlanul! :)))

    VálaszTörlés
  2. Jaj drága Szentem.....ezt mintha magamról írtam volna néha nap. De te győztél, a végeredményen semmi sem látszik a lábon kihordott 3 infarktusból :)

    VálaszTörlés
  3. Az a lényeg, hogy legyőzted a tortát!!! Bevallom mosolyogtam olvasás közben, de tökéletesen láttalak magam előtt, le a kalappal :)

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusan néz ki a videón (is)! Te győztél, és a tortán nem látszik a kínlódás :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése