Pisztáciatorta

Pisztáciatorta
Egyik nap elkapott minket a sütivágy. Tiramisut szerettünk volna lányommal, kicsi 7 évesem viszont duzzogva elfordult, és morcosan rángatta a  vállát, ha kérdeztem, mi a baj, ő mit szeretne inkább? Végül halkan odadörmögte, hogy úgysem fogom megcsinálni, csak ha szülinapja van. További unszolásra végre kibökte, hogy ő tortát enne, nem holmi sütit megint. :D Édes pofa, hát lehet nemet mondani?

Egy ideje őrizgetek egy adag pisztáciát, a kérdésre azonnali bólogatás volt a válasz annyival, hogy de azért mogyoró és csoki is legyen benne. Rendben, úgy lesz.

Gyorsan összedobtunk egy kakaós piskótát, amíg az sült, ketten megpucoltuk a pisztáciát, közben tervezgetve, mit alkotunk majd a héjakból. Mikor ez megvolt, ledörzsöltük a belső héjat, amennyire lehetett, de nem csináltunk belőle problémát, ha maradt rajta, elvégre ehető, és íze is van. Csak aprítógépben ledaráltuk, pici vajjal krémesre. Mielőtt teljesen püré lett volna, egy evőkanálnyi durvább darát félretettünk a díszítéshez.

Megfőztük a krémalapot, abba belekevertük a pisztáciamasszát. Míg az hűlt, mogyoróvajat pörgettünk, abba olvasztott csoki és habosra kevert vaj került, meg persze porcukor, hogy édesebb legyen. Végül a kihűlt pisztáciakrémet is habos vajjal lazítottuk, betöltöttük a tortát, és mehetett a hűtőbe. Ugye, hogy nem is nehéz? Frissen sem volt rossz, de igazán másnapra ért össze, a piskóta puhább, a krém ízesebb lett, szóval kell neki egy hűtőben átszendergett éjszaka, hogy megmutassa, milyen finom is ő valójában. :)

Recept egy 16 szeletes, 23 cm-es tortaformához:

Tészta

4 tojás fehérje és sárgája
20 dkg cukor
18 dkg liszt
1,2 dl olaj
1,2 dl tej
1 sütőpor
2 evőkanál sötét holland kakaópor (20%-os)

Sütő előmelegítve 160°C-ra, tortaformába alulra sütőpapír. A fehérjét a fele cukorral masszív habbá verjük. A sárgáját a másik fele cukorral fehéredésig, bele a tej és olaj, elkever, liszt + kakaópor + sütőpor hozzáforgat, majd végül a hab, alákanalazó ráforgató mozdulatokkal, gyengéden vegyít, formába önt, 50 perc alatt megsüt. Tenyérpróba kell! :) (Azaz, amikor már jó illatok járnak, és nagyjából színre is késznek ítélnéd, húzd ki, és gyengéden tenyérrel nyomd meg. Ha szörcsögő hangot ad, még kell neki 5 perc.)
Kivéve formával együtt rácsra borít, 10 perc múlva formát levesz róla, és néha átforgatva kihűt. 

Krém

2 egész tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
15 dkg cukor

15 dkg pisztácia

5 + 15 dkg vaj

A krémalapot kézi habverővel kevergetve alacsony lángon sűrűre főzzük úgy, hogy a tojás azért ne csapódjon ki, majd tűzről lehúzva belekeverjük az 5 dkg vajjal krémesre darált pisztáciát. Langyosra hűlve további 15 dkg habosra kevert vajjal lazítjuk.

Mogyorókrém

15 dkg sós pörkölt mogyoró
10 dkg étcsokoládé
10 dkg porcukor
10 dkg vaj

A mogyoróból aprítógépben mogyoróvajat pörgetünk (addig daráljuk, míg krémes állagú lesz), hozzákeverjük a csokoládét. Egy tálban a vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a mogyorós csokit is.

A kakaós piskótát 3 lapba vágjuk, kevés rumos sziruppal meg is locsolhatjuk, ha kedvünk tartja. 1 dl vizet beforralunk 3 evőkanál cukorral, langyosra hűtve egy korty rummal ízesítjük, betöltéskor minden lapot megkenünk vele, vagy evőkanálról körkörösen megcsorgatjuk. Betöltjük a pisztáciakrémet úgy, hogy az oldalára is jusson. A tetejére laza mozdulatokkal felvakoljuk a mogyorós krémet, a félretett pisztáciamorzsával díszítjük.

Tényleg kellemesen pisztáciás, jó volt teliben érezni, ám nagyot dobott rajta a csokis bevonat, kiemelte, kiegészítette az egészet. Hála Bendi ötletének. :) Jó étvágyat, ha kipróbáljátok!


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :) 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Nagyon szeretem a pisztáciát, mikor látsz vendégül egy ilyen tortára? ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése