Rizsgolyó Éci játékára utólag


Rizsgolyó

A rizs jó, a rizs finom, egész Ázsia nem tévedhet! - írta Éci nem is olyan régen. Játékot hirdetett, ő volt a VKF. háziasszonya. Amire készültem lélekben. Ki is gondoltam, el is készült, aztán mégis lemaradtam bejegyzés híján. 

Szokásos ámokfutás vette kezdetét a konyhában, agymenést kaptam, ötleteltem, ciccegtem, kínlódtam, végül azért csak összeeszkábáltam valamit, ami majdnem olyan, mint elképzeltem.

Gondoltam kissé átdarálom kávédarálón a sima rizst, úgy szebb lesz, gömbölyűbb a golyó, és hittem, majd hamarabb meg is fő. Nem. Hagyjuk egyben. Már rotyog, lávázik, mégis apró roppanó szemcsék maradnak benne, a formázás katasztrófa. Tehát egyben marad, nem darál. 

A meggyet csak simán használtam, pár csepp alkohollal ízesítve a levét, hogy zamatosabb legyen. A tejberizs nem nagyon kultiválja a lédús, sima héjú gyümölcsöt, csúszik, mászik, nem tapad, főleg önmagához nem, ha felázik a levektől. Legközelebb tuti ragacsos sziruppá főzöm a lét, vagy talán keményítővel fogom meg, hogy tapadós legyen, és kevésbé áztatós. 

A csokireszelék. Utálja a hőt. Vagyis nem, nem utálja, viszont elalél tőle, lehetőleg ne piskótasütés közben akarjunk hempergetni a sütő mellett, valamint ő szeret a nedvesebb, melegebb felülethez tapadni. Tehát nem várjuk meg, míg megcsináltuk az összes golyót, és csak utána hempergetünk, mert könyörgésre sem hajlandó elhagyni kényelmes kistálka - fészkét, nem és nem akar a már kihűlt, nem nedves golyókra tapadni. Egyesével kell tehát egy kis kukta segítségével, hogy ne kelljen gombóconként lemosni a csokit a kezünkről.

Azért ideírom mit használtam, hátha más ügyesebb. Nem írok pontos adagokat, baromira nem figyeltem rá, hány gramm ez, és mennyi az. Ami kell:

tejberizs, ahogy szeretjük, vaníliával, cukorral jó sűrűre főzve
meggy valamilyen alkoholos cuccban, lehetőleg lecsöpögtetve, vagy ragacsossá téve (koktélcseri?)
csokoládé, ét, jó minőségű, lereszelve
türelem, és kitartás


Elhoztam, mert úgy tartotta kedvem, de ha rám hallgattok, nem szórakoztok a gombócokkal. Egyszerűen halmozd tálba a tejberizst, szórd rá a meggyet, amit előzőleg alkohollal tettél bolonddá, netán a levét fél csomag vaníliás pudingporral szószossá varázsoltad, majd jöhet a csoki. Az íz kitűnő, ezt már a fekete erdei tortáknál megtanultuk, itt is működik. Ne golyózz, mert begolyózol. :D

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :) 

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Azt mondod ne golyózzunk és mégis minden szavad arra sarkall, hogy igenis....micsoda konyhai kalandokat élhetnénk át így! :-DDD Amúgy gyönyörűek és csábítóak a golyóid! ;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése