Miért ne lehetne az adventi asztal dísze ez a havas toboz? Főleg, ha ínycsiklandóan finom? :) Pár perc alatt összeállítható, sütés nélküli finomság. Gyerekekkel együtt a legjobb móka, elég annyit súgni a fülükbe, hogy nutella, és hogy belemászhatnak kézzel. :D
Minden benne van, amit szeretnek: mogyoró, nutella, csokoládés gabonapehely, ropi. Máris mondom, hogyan álljunk neki.
Ami kell:
1 bögre porcukor
1 bögre mogyoróvaj
1/2 bögre nutella
4 evőkanál lágy vaj
óriásropi
csokis gabonapehely
A bögre 2,4 dl űrtartalmú, azaz normál bögre. A mogyoróvajtól se ijedjünk meg, sima sós mogyorót addig daráljunk S-késes darálóban, míg a kicsapódó olajtól folyékonnyá nem válik. Kb. 5 perc. Nagyjából 15 dkg-ot szoktam egyszerre ledarálni.
Egy tálba először mérjük ki a porcukrot. Mivel a bögre valamennyire porcukros marad, mérjük bele a mogyoróvajat, az szépen kifordul belőle, nem tapad bele. A fél bögre nutella viszont már macerás, ezt külön figyeltem, két púpos evőkanálnyi ez a mennyiség. Jöhet a lágy vaj. Az egészet összegyúrjuk, gyurma állagú lesz. Ezt bízzuk a gyerekekre, imádják!
Most egy gombócnyi masszából alakítsunk karcsú kúpot, abba kerüljön egy vele azonos hosszúságú óriás ropidarab merevítésnek. Kb. 10 centi magas, és 3-4 cm az alapja egyenként. Ha túl lágy az anyag (mert még langyos a mogyoróvaj és a vaj), akkor a megformázott kúpokat egy kis tálcán tegyük pár percre hűtőbe, úgy könnyebb lesz a következő lépés.
Öntsük egy tálra a gabonapelyhet, mindenki vegyen maga elé egy kúpot, majd az aljára biggyesszünk 3-4 darabot, ez lesz a talpa. Felállítva finoman igazítsuk egyenesre, aztán alulról haladva nyomgáljuk tele a kúpunkat a pehellyel, így kialakítva a toboz formát. A tetején le lehet vágni ollóval a felesleges, esetleg kilógó ropidarabot, és pár kisebb darab csónakkal zárjuk a tetejét.
Vigyázzunk, hogy ne nyomorgassuk meg nagyon, finom kézzel kell bánni vele, időnként alakítgatva, hogy ne deformálódjon el. A kész tobozokat porcukorral havazzuk be, majd mehetnek a hűtőbe fogyasztásig.
Édes, és nagyon finom! A túlzó édességet kevésbé kedvelők nutella helyett olvasztott étcsokoládéval is készíthetik, de a porcukor mennyiségét csökkenteni nem érdemes, az kapja össze az anyagokat gyurmává. Nekünk pont jó volt így. :)
Hajrá tél, most már jöhetsz! Nem félünk tőled! :D
Az ötlet forrása.
Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!
Ez mekkora ötlet! Amúgy pont a hétvégén használtam el egy üveg (!) Nutellát húgom tortájára. Az sem volt egy diétás darab, de tuti volt (majd hozom blogra :)) jaaa... és ezt mentettem karácsonyi ajándék gyanánt! Puszim!
VálaszTörlésHű, már most kíváncsi vagyok! Mi is imádjuk minden mennyiségben! :) Keresem még, hogy milyen torta legyen az ünnepi asztalon, szóval már most esélyes, hogy nutellás lesz! :D
Törlés