Non Plus Ultra karamell töltelékkel


Oké, oké, tudom, most nem lett tökéletes a habsipka, de akár hihető, akár nem, hosszú évekkel ezelőtt készítettem először, és akkor szép félgömb lett a teteje. Most keményebbre vertem a habot, és lám, nem is terült el olyan szépen. Viszont, most nem baracklekvárral, hanem tejkaramell töltelékkel láttam el. Egyrészt, mert Séfúr adta az ötletet, másrészt, mert lányom utálja a lekvárt, és eleve a gyümölcsöket, így viszont nagyon ízlett neki. Hogy ne legyen totál gejl édes, sós karamellt főztem, ami senkit ne riasszon el, mert a sütemény nem lesz ettől sós, viszont visszavesz az őrült édességéből, és sokkal szebben érezhetőek az ízek. 

Majd ha nagymama leszek, és ezrével gyártom a lányom esküvőjére, na addigra szép is lesz annyira, mint szeretném. :D

Tészta

300 g liszt
200 g teavaj (nem margarin!)
100 g porcukor
csipet só
1 tojás sárgája

A tojás sárgáján kívül mindent egy tálba teszünk, és összemorzsoljuk. Lehetőleg gyorsan, hideg kézzel. Hozzáadjuk a sárgáját, és tésztává gyúrjuk. Nejlon tasakban 2-3 órát hűvös helyen pihentetjük.



1 liter zsíros tej
350 g cukor
50 g vaj
1 késhegy szódabikarbóna
3 nagy csipet só

Az egészet nagy edénybe feltesszük főni. Azért kell nagy, mert forráskor erősen habzik, lazán kifut, ha nem figyelünk. Forrás után a legkisebb lángra vesszük, és rá-ránézve, kavargatva 1 - 1,5 órán át főzzük, míg szép színe nem lesz és be nem sűrűsödik. Itt azért már sűrűn kevergetjük, nem hagyjuk hosszabb időre magára, mert képes lekapni. Igaz, az is karamell, de nehezen oszlik el, és nem szép látvány. Amikor már kavarás közben látszik az edény alja, akkor félrehúzzuk, és lehűtjük. 

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 3 cm-es kiszúróval kis korongokat szaggatunk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és nedves ecsettel a maradék lisztet lesöpörjük róla, hogy ne pottyanjon le a habcsók végül. 

Habcsók

2 nagy tojásfehérje
140 g kristálycukor
csipet só
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál kukoricakeményítő

A fehérjét habbá verem a fokozatosan adagolt cukorral, végül a keményítőt és a citromlevet is hozzáadom. Nem szabad túl keménynek lennie (késsel vágható keménység), mert akkor olyan lesz, mint a képeken. Hagyjuk egy kicsit hígabbra (sűrű tejföl állag), és habzsákkal tegyünk minden tésztakorongra. Ne folyjon le, ne érjen teljesen a széléig, egy picit terülni fog. 

Kb. 10 percig sütjük. Nem szabad barnulnia, de át kell sülnie, szóval amikor a habcsók már tapintásbiztos, száraz, akkor egyet gyorsan megfordítunk, és ha a tészta talpa már halványbarna, akkor jók vagyunk. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.


Végül párosával összetapasztjuk őket a karamellkrémmel. Dobozba zárjuk, és egy napig felé sem nézünk. Csak mondjuk ellenőrzésképpen, hogy megvannak-e még. Közben persze meózni kell a porhanyósságot, de csak 2-3 darabon. Másnap viszont tudnunk kell elszámolni a család felé, hogy miért hiányzik a fele. :P

Jó étvágyat, kellemes ügyeskedést! :)

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!







Megjegyzések

  1. Óhhhhh....guszta!!! Nem hiszem, hogy nagymama korodig kell várni a tökéletesítéssel, számámra ez már most perfekt. <3

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése