Túrópogácsa pár hozzávalóból (és bögrésen)


Mostanság hatalmas divat mindent bögrével mérni. Még azt is, amit nem muszáj. Gondolkodtam már a bögrés halászlén és a bögrés sült hurkán is, de úgy érzem ezzel megint sikerülne tromfolnom az eddigieket. :D 

Jaj, lemaradt, hogy 10 perces (ja, nem is, öt!), de sajnos legalább sokszor kell ezt számolni, mert oké, hogy kapkodva be lehet gyúrni tíz perc alatt, de jót tesz neki egy-két óra fóliában a hűtőben, aztán a nyújtás-szaggatás is legalább 15 és a sütőben is csücsül még 12-őt, aztán meg legalább 3 perc nyitott ablaknál, míg kihűl annyira, hogy bekebelezhessük. És egy tepsi nem adag, így aztán a három-négy forduló a konyhában minimum beleszámít. Merthogy amit leírok mindjárt, az nálam duplán érvényes.

Ha még ezek után is érdemesnek találja bárki elolvasni és neadjisten el is készíteni, akkor egy olyan finom, porhanyós pogácsához jut, mint ami nagymamám asztalán gőzölgött a bableves után. 



(egy bögre) 250 g liszt
(egy bögre) 250 g vaj (fele lehet zsír is, úgy még omlósabb)
(egy bögre) 250 g rögös túró
2 teáskanál só
1 kisebb tojás
20 g élesztő
---------------
1 tojás a kenéshez
sajt vagy szezámmag a szóráshoz

A tojáson kívül mindent nagyjából, nyitott ujjakkal összeforgatunk, majd a tojást enyhén felverve középre öntjük, és az egészet összegyúrjuk. Fóliába vagy nejlontasakba téve hűtőben pihentetjük pár órát, majd egy laza átgyúrás után lisztes deszkán ujjnyi (1,5-2 cm) vastagságúra nyújtjuk. Apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, zsírozott tepsibe sorakoztatjuk nem túl szorosan egymás mellé. Tojással kenjük, sajttal szórjuk, 200°C-os sütőben 10-12 perc alatt enyhén pirultra sütjük. Ne szárítsuk ki, de az enyhe pirulás kimondottan jót tesz az ízének.


Jó étvágyat! :)

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!










Megjegyzések

  1. Húú, de kis fincsik! Figyelj már, ha bögrés sült hurka recepthez jutsz, feltétlenül szólj nekem is :D

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem a hétvégén, isteni lett! Rögtön dupla adaggal kezdtem, hát nem bántam meg. :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek kimondottan örülök! Egészségetekre! :))

      Törlés

Megjegyzés küldése