Tojáslikőrös ganache-zsal töltött kakaós linzertojás / Eggnog ganache filled cookie egg



Nem csak húsvétra készülődvén, hanem főleg a találkozóra készült már húsvéti hangulatban ez a sütemény. Sokan töltöttek már bonbont ilyen krémmel, sőt, bolti verzió is akad, de én most az új szerzeményemet szerettem volna kipróbálni. Most szereztem be ugyanis egy csomag tojásformát, amiben van egy tojás alakú kiszúró és 10 darab féltojás alakú fémkosárka. 

Kétféle módon készülhet benne üreges linzertojás (vagy mézeskalács tojás). Vagy a tésztát kiszúrva kibéleljük vele a formát, vagy a kiszúrt tésztadarabot ráterítjük és a külső görbületen sütjük. A második verzióval nagyobb tojásokat kapunk, szebb felülettel, amire írókázni lehet. Én most a a bélelést választottam, hogy a külalak legyen teljesen tojás alakú. Kakaós tésztával dolgoztam, hogy jobb ízkontrasztot érjek el. Bejött. :)



Tehát a tészta:

200 g vaj
100 g porcukor
1 egész tojás
1 csipet só
20 g holland kakaó
180 g liszt

Most nem hideg úton készült a tészta, hogy szépen formázható legyen. Először robotgéppel felhabosítjuk a vajat a porcukorral, majd jöhet a tojás és a só, aztán a kakaó, végül a lisztet már csak szilikon lapáttal vagy kanállal beleforgatjuk. Sűrű, krémszerű anyagot kapunk. Ez tökéletes például kekszkinyomó készülékbe, szépen formázható, alaktartó. Ha nyújtani szeretnénk, akkor viszont be kell hűteni. Így elkerültük a gyúrást, a kínzást, a morzsálódást, a repedezést. Nyújtás közben sem produkál semmi nemkívánatos repedezést, morzsálódást.

Hűtőből mindig csak annyi tésztát vegyünk ki, amit pont bedolgozunk, lágyabb anyag. Lisztezett felületen kinyújtjuk, szaggatjuk, formára/ba helyezzük, és 200°C-ra előre felmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A kiszúrás közben leeső tésztadarabokat a hűtőben lévő tésztagombócba nyomjuk.



A krémhez:

300 g fehércsokoládé

A tojáslikőr nálam eleve habtejszínnel készül, ezért nem használtam még külön habtejszínt a csokoládéhoz. Csak megolvasztottam, szakaszosan, gyakran keverve (hamar képes odakapni, csomósodni) aztán szépen lassan hozzáadagoltam a tojáslikőrt. Hűtőben visszahűtöttem időnként megkeverve, mert képes bőrösödni. 

 Ha a tészta és a krém is kihűlt, jöhet a töltés. Két tésztába töltöttem egy-egy kiskanál krémet, és összeillesztettem őket. Ügyeskedni kell, ne legyen se túl kevés a krém (nem marad együtt), se túl sok (kifolyik). Visszakerültek a hűtőbe összeérni egy kicsit.

50 g fehércsokit felolvasztottam, majd nagyjából, csak a tojások felső részét összekentem valamennyire mintázva is, sávosra, csigásra, keresztbe, hosszába, aztán kaptak egy-egy kis szórócukor virágot. Így kerültek muffinkapszliba, és újra a hűtőbe megdermedni az utazásig.


Sikere volt a csajok közt, és itthon is ízlett mindenkinek, szóval megéri játszadozni vele. :)
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek! :)


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!







Megjegyzések

  1. Sokkal jobb, mint a bolti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, Haboska, ha lenne több időm, újra nekiállnék! :) Mondjuk úgy, hogy az egyik felébe dulce de leche, a másikba tejcsoki ganache... :D

      Törlés
    2. Most szívatsz,mi?Mé nem laksz közelebb :)

      Törlés

Megjegyzés küldése