Elefántszem sütemény / Elephant Eye Cake






Gyerekkoromban találkoztam először az ötlettel, és már akkor elvarázsoltak a különleges, fantáziát megmozgató édességek. Végtelenül egyszerű süti, mégis kedves és nem utolsó sorban nagyon finom. :) Ja, és viszonylag gyorsan elkészül, nincs vele sok macera.

Tészta

4 tojás
1,2 dl olaj
1,2 dl tej
200 g cukor
200 g liszt
40 g kakaópor
1 sütőpor

Krém

1 tasak vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
120 g cukor
250 g vaj (eredetileg margarin)

2 nagy érett banán

Máz

100 ml habtejszín
100 g étcsokoládé
tortadara (csokireszelék)

Először sütőpapírral kibélelünk egy nagy gáztepsit, a sütőt előmelegítjük 160°C-ra.

A tojások fehérjét csipet sóval és a lassan adagolt fél adag cukorral (100 g) masszív, fényes habbá verjük. Másik tálban a sárgáját a másik fél adag, szintén 100 g cukorral és a sütőporral habosítjuk, beleöntjük az olajat és a tejet, ezzel is elkeverjük, majd hozzáforgatjuk a lisztet, kakaót, végül a habot. Elegyengetjük a tepsiben, és 25 perc alatt készre sütjük. Nem kell kiszárítani! Még picit maradhat szörcsögős a teteje, meg fog szilárdulni szépen. Kivéve a sütőből a tepsiben hagyjuk, és egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Nem abajgatjuk, nem tekergetjük, hagyjuk békén!

Közben krémet készítünk. Pudingot főzünk (pudingpor, tej, cukor, vaníliás cukor), tűzről levéve letakarva hagyjuk kihűlni (kevésbé bőrösödik), majd ha már langyos, habverővel csomómentesre keverjük. A lágy vajat kihabosítjuk és összeforgatjuk a krémmel. Hűtőbe tesszük, amíg a piskóta is hűl.

A mázhoz ún. ganache-t készítünk, azaz kis edénykében a tejszínt forrásig hevítjük, aztán beletördeljük a csokit és simára keverjük. Hűtőben hagyjuk kissé behúzni, de ne dermesszük túl, akkor nem lesz szép sima a bevonat. Kanalazható, de nem túl híg állapotban fogjuk használni. 


Mikor mindez kész, a piskótalapot pultra vagy deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a lapot félbevágjuk, azaz két téglalapot kapunk. Egymás mellé (kis távolságot hagyva a banán esetlegesen kilógó végeinek) fektetjük őket a szintén kettévágott sütőpapírra. Két álló téglalap legyen előttünk, azaz a keskenyebbik szélük legyen alul és felül, a hosszanti pedig oldalt. Így könnyebb tölteni és tárolni is. A krémet elosztjuk rajtuk, középen kissé vastagabbra hagyva, széleken kissé vékonyabban elkenjük rajtuk. Most egy-egy nagyobb banánt fektetünk a lapok közepére keresztbe. Nekem kilóg mindig egy picit, de ez nem baj. Most a sütőpapír segítségével félbehajtjuk, ügyelve, hogy ne feszítsük túl, nehogy eltörjön a lap. Ha nincs kiszárítva, és nem bánunk durván vele, nem is fog. Így sütőpapírral együtt tegyük őket tálcára, és be a hűtőbe. Mikor a krém kifagy, a papírt könnyedén ki tudjuk venni alóla/róla.

Kenjük meg a csokikrémmel, szórjuk meg tortadarával, aztán mikor az is megkötött, szeleteljük és fogyasszuk egészséggel! A banán illata átjárja az egész süteményt, ha hagyjuk egy napig érintetlenül, azaz másnap finomabb. :)


Jó étvágyat. :)


Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!








Megjegyzések