Chocake Noir, glutén-, laktóz-, cukormentes csokitorta


Nemrég úgy döntöttem, hogy egy időre elég a hedonista életmódból. Nem azért, mert meguntam volna, dehogy, aki ismer, tudja, hogy egy jó falat bármikor képes vigyorgásra fakasztani. Viszont ezek a fránya mérlegek esküszöm összebeszéltek a hátam mögött, és szándékosan kergetnek sikítófrász közeli állapotba. Minden egyes alkalommal egyre hangosabb "Ajjmááár!" szakadt ki belőlem. Csatlakozott hozzájuk majd minden ruhadarab, ami a szekrényemben megtalálható, feszt egyre kisebbek és kisebbek lettek. Direkt. Aljasok. Aztán úgy döntöttem, hogy "márcsakazértis" megmutatom nekik. Velem aztán ne húzzanak ujjat! :D

Vagyis most egy edzőpáros segítségével speciális étrendet tartok, és egész szépen haladok. Az első 10 kiló leolvadása után viszont azt hiszem megérdemlünk egy (kis) (vékony) átlátszó szeletkét. Többesszám, mert imádott barátnőim velem tartanak, támogatnak, biztatnak, örök hálám érte. :) <3

Mivel már csak a fotó is elég nagy érdeklődést kiváltott, lepötyögöm a receptet. Ne várjon senki varázslatot, nincs benne semmi bűbáj. :)

Kakaótészta (gáztepsi méret, 33*33 cm-es lap)

6 tojás ketté választva
15 dkg-nyi cukornak megfelelő ízlés szerinti édesítőszer (nálam 4 dkg xilit és 160 csepp Süssina)
100 g sötét, holland kakaópor
1/2 dl víz
1/2 dl olaj
csipet só
1/2 tasak (5 g) sütőpor
5 g szódabikarbóna

A szokásos módon piskótát sütünk. Vagyis a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját az édesítőszerrel halványodásig kikeverjük. Hozzáöntjük a vizet és olajat. A fehérjehabra öntjük, és rászórjuk a sütőport, szódabikarbónát és rászitáljuk a kakaóport. Óvatosan összeforgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített, 180°C-os sütőben 20 percig sütjük. Ha a teteje már nem ragacsos, hanem száraz tapintású, akkor jó. Ne süssük túl, könnyen kiszárad!

Módosított Dobos krém:

4 egész tojás
15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
150 g minimum 70%-os étcsokoládé
50 g kakaópor
250 g margarin vagy laktózmentes vaj (attól függően, hogy csak a laktóz a bibi, vagy a kazein is)

Egy nagyobb lábasban fél liternyi vizet forralunk, egy nála kisebb lábasba pedig a tojások és édesítő kerül, így gőz felett, kis gépi habverővel folyamatosan verve melegítjük minimum 70°C-ra, de nem főzünk rántottát. Az ujjunkat beledugva csípős meleg, és szép halványsárga, sűrű hab, mikor jó. 
Gőzről levéve tovább keverjük, hozzáadva az aprózott csokit (beleolvad) és a kakaót. Langyosra hűtött állapotban (nálam a hűtőben is járt 10 percre) újra kikeverjük, és jöhet a nem hűtőhideg, lágy, de hűvös zsiradék. Szép selymes krémet kapunk. 

A piskótalapot kihűlés után megszabadítjuk a papírkabátjától, és pontosan három egyforma hasábra vágjuk. Jól számoltál, 11-11 cm lesz mindegyik szélessége. :)

Kis pohárban pici rum (1/2 dl), kevés víz, pár csepp édesítő keveréke, széles ecsettel megkenünk minden lapot alaposan. 

A krémet is harmadoljuk, minden lapra kerüljön, a tetejét pedig díszítsük kedvünk szerint. Egy éjszakát hagyjuk a hűtőben összeérni.

Ennyi. Ugye, hogy nem vészes? :) A krém egyébként mennyei, a legeslegfinomabb csokikrém, amit valaha kóstoltam, vagyis nem diétázók rendes kristálycukorral bátran essenek neki, nem bánják meg.

A kíváncsiság kedvéért kiszámoltam a kalóriatartalmat is. Az igaz, hogy csomó mindentől mentes, de bőven van benne zsiradék, azt ne felejtsük el! Sokan keverik a diabetikus vs. diétás fogalmakat, pedig nem szabadna. Igaz, hogy fele annyi kalóriát hordoz, mint ugyanez liszttel-cukorral, de akkor sem fogyókúrás cucc! :)  (Példa a furcsaságra: normál burkoló fondant kalóriatartalma 400 kcal/100 g, cukormentes, diabetikus burkolómassza: 590 kcal/100 g!!)

Ez a sütemény mindösszesen 2896 kalóriát tartalmaz. Ha emberes szeleteket vágunk, vagyis 16 felé, akkor szeletenként 180 kcal.

Ugyanez normál összetevőkből 5036, vagyis szeletenként 314 kcal.

Érdemes odafigyelni, hogy miből mennyit.

Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)


 Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Megjegyzések

  1. Gratulálok a kitartasodhoz és az igenis bűbájos recepthez! 😃

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése