Moscauer sütemény |
Bonbon Mánia a házigazdája a VKF!, vagyis a Vigyázz, kész, főzz! játék 60. fordulójának. Sokat morfondíroztam, vajon milyen kekszek legyenek a versenyzők? Egy darabig a tengerentúli, csokicseppes zebkeksz felé hajlottam, hiszen az az első, ami eszembe jut, ha azt hallom: csokis keksz. De túl egyértelmű volt, és kicsit talán kevésbé ünnepi, mondjuk bármikor fogható vagyok rá. :)) Eszembe jutott a töltött keksz, az írókázott puha vajas keksz is, aztán körülnéztem a kis kincseskamrában, ahol nagy bödönben dió áll, mellette stócban táblás csoki, kis dobozban a nemrég kandírozott narancshéj, pár kiló cukor, liszt, néhány zacskó fahéj, és akkor már egyre szélesebben mosolyogtam. Már tudtam, mit fogok készíteni! :)
Moscauer
10 dkg durvára tört dió
5 dkg kandírozott narancshéj
7 dkg cukor
1 dl tejszín
5 dkg teavaj
3 dkg liszt
nagy csipet fahéj
10 dkg étcsokoládé
A
tejszínt a vajjal és cukorral felhevítjük, de nem forraljuk, csak jó
forró legyen, és a cukor olvadjon fel benne. Hozzáöntjük a diót, a
nagyon apróra vágott narancshéjat, a fahéjat végül a lisztet. Egy puha,
lágy masszát kell kapnunk, ami azért formázható. Gáztepsit sütőpapírral
fedünk, erre diónyi golyókat teszünk 4-5 centiméterre egymástól. (16
darabot szoktam egyszerre sütni, azaz 4*4 darab fér rá kényelmesen)
Nedves
villával, vagy ujjakkal ellapogatjuk a kekszeket, aztán előmelegített,
200°C-os sütőben pár perc alatt megsütjük őket. Akkor jó, amikor a
szélei kezdenek megbarnulni, de még lágy a közepe. Kivéve sütőpapírral
együtt határozott mozdulattal lehúzzuk a lemezről a pultra. Még nagyon
puha, nem bántjuk, kis hűlés után tudjuk leszedegetni, végül rácson
kihűtjük. Közben sülhet a következő adag. :)
Vigyázzunk, tényleg pár perc alatt sül, ne hagyjuk ott!
Mikor
minden keksz kihűlt, gőz fölött, vagy mikróban megmelegítjük a
csokoládét, ecsettel vagy mártogatással minden keksz lapos felét
bevonjuk, amit vagy az ecsettel, vagy recés habkártyával díszítünk.
Nálunk el nem maradhat az ünnepi asztalról! :)
Dina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)
Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!
Nagyon szeretem!!!!! Legszívesebben levenném a fényképről. Én még nem csináltam, de amit a cukrászdába lehet kapni kg-ra, az valami isteni!!!
VálaszTörlésDe szeretem én is, de még sosem készítettem. Viszont most megvan hozzá a tökéletes recept! :)
VálaszTörlésNekem is van egy jól bevált receptem, nagyon hasonlít a Tiedhez! Ezen miért is nem csodálkozom?? ;-D
VálaszTörlés